Diari Més

Municipal

Reus encara no multa els orins de gos al carrer i tampoc anar despullat

Els canvis a l’Ordenança de Civisme acordats al ple del novembre, alguns a instàncies del TSJC, esperen l’aprovació definitiva

Una imatge d'arxiu d'un espai per a gossos.

Reus encara no multa els orins de gos al carrer i tampoc anar despullatOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les modificacions a l’Ordenança de Civisme inicialment aprovades al ple del novembre encara no han començat a aplicar-se. Els canvis a què es va donar llum verda incorporaven a la normativa l’obligació d’abocar aigua a les miccions de les mascotes a la via pública i presentaven, de forma expressa, els vehicles de mobilitat personal (VMP) com a elements que no poden circular per les voreres. També responien a una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), arran d’una denúncia de la CUP, i reemplaçaven la prohibició genèrica de la mendicitat per afectar exclusivament la que es produeix de manera «agressiva i insistent». A instàncies del TSJC, concretaven la prohibició d’anar «nu» pel carrer en substitució de l’anterior, que s’expressava com a «total o parcialment despullat».

En el període d’exposició pública, part dels articles on s’havien acordat variacions van rebre al·legacions. Bicicamp, que considera que «la via engegada de regular la circulació de bicicletes patins, patinets i VMP a través de l’Ordenança de Civisme genera més problemes que no pas en resol» i que «a curt termini desincentiva l’ús d’aquesta modalitat» és una de les entitats que en va presentar alguna. Ara, el govern està «acabant ja de resoldre-les» i treballa per dur el procés al ple del juny o el del juliol. A l’espera que ho faci, no s’ha produït ni l’aprovació definitiva ni l’entrada en vigor dels articles reformulats.

La paràlisi arran de la COVID-19

Fonts municipals precisen que l’emergència sanitària de la COVID-19 i la paràlisi dels tràmits han tingut una incidència rellevant en aquest aspecte. Durant el marge transcorregut des de l’aprovació inicial, tal com apunten les mateixes fonts, aquells supòsits que s’afegien per ampliar el redactat anterior –com ara els que preveuen sancions per no remullar els orins de gos o delimiten les possibilitats dels VMP– no han arribat a incorporar-se. D’altra banda, quan del que es tractava era d’aplicar canvis en el document previ –com en la mendicitat i la nuesa–, els articles que s’havien de rectificar han quedat temporalment suspesos. Per això, tal com precisen, l’Ajuntament de Reus no es trobaria avui en disposició de sancionar a qui no netegi els orins del gos a la via pública, circuli amb un VMP per la vorera, demani diners o hi transiti sense roba.

Sobre els gossos, el text encara vigent se cenyia a la regulació de les defecacions a la via pública i les miccions a les façanes i mobiliari urbà però no abordava la qüestió dels orins fora d’aquí. El redactat final detallarà que «en cas que no es pugui evitar la micció d’aquests animals, s’haurà de netejar immediatament amb aigua l’espai on s’ha produït». No realitzar aquest gest estarà tipificat com a infracció lleu que implica fins a 600 euros. A la ciutat hi ha uns 16.000 gossos que deixen, segons dades de l’Ajuntament, 17,5 milions de miccions anuals. L’ús de l’aigua, però, s’ha interioritzat entre els propietaris des que es comencessin a posar en marxa campanyes municipals en aquest sentit.

Pel que fa a la mendicitat, l’ordenança especificarà que «no es permet la mendicitat de forma agressiva, insistent o intrusiva envers als vianants, o bé que obstaculitzi el lliure trànsit per les vies o espais públics, o que respongui a una estructura organitzada; tampoc es permet la mendicitat que es practiqui de forma directa o indirecta amb menors o persones amb discapacitat o acompanyant-se d’aquests, dins el conjunt del terme municipal». El nou punt sobre la regulació d’anar nu per la via pública prohibirà «anar despullat/ada o amb el tors totalment nu per la via pública o pels espais públics, tret de les piscines o els altres espais on estigui expressament autoritzat». Totes dues són infraccions lleus.

Des de la CUP, impulsora de la denúncia al TSJC que ha desencadenat alguns dels canvis, el regidor Edgar Fernández valora que «el govern té una Ordenança de Civisme que parla de moltes coses però els propis regidors que l’han d’aplicar assumeixen que no s’aplica» i que «és tan sols un document per tenir-lo i una eina per a la Guàrdia Urbana».

tracking