Diari Més

Tradició

El Campanar de Reus s'il·luminarà durant un Sant Pere pràcticament virtual

La Festa Major retransmetrà el pregó per internet, manté l’acte de les Tres Claus i celebrarà la processó però dins de la Prioral

Imatge de la presentació del cartell.

El Campanar de Reus s'il·luminarà durant un Sant Pere pràcticament virtualOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El programa d’aquest Sant Pere 2020 marcat per les limitacions que exigeix la COVID-19 comptarà amb unes 50 propostes, bona part de les quals seran online. La novetat, un espectacle que «cada dia, a les 22.30 h., il·luminarà el Campanar i farà sonar músiques que ens recordin a tots que, malgrat aquesta situació, estem en unes dates assenyalades, i que s’ha batejat com a Il·luminem la Festa Major», tal com avançava ahir el regidor de Cultura, Daniel Recasens. El Campanar «és un element radial que es pot veure des de qualsevol punt de la ciutat» i tindrà aquest protagonisme del 23 al 29 de juny. També acollirà el concert de gralles, que no variarà.

Els Cóssos del dia 26 es traslladaran a internet amb «un espai on els equips podran demostrar les seves fortaleses físiques i respondran preguntes culturals». I el bou i arròs «l’aprendrem a fer a través d’una recepta que oferirà a les xarxes socials de Reus Cultura Mariona Quadrada». Recasens valorava ahir que «hem volgut que la ciutadania pogués viure, malgrat tot, la festa». En relació a la possibilitat que algunes entitats o col·lectius optin per engegar pel seu compte activitats a la via pública coincidint amb Sant Pere, el regidor subratllava que «com a servidor públic, he de demanar cura i sempre responsabilitat».

El pregó, a càrrec de la periodista Coia Ballesté, es farà el dia 24 de juny a les 20 h. i es podrà seguir només a xarxes. «Tot i que serà una Festa Major sense Tronada i sense Seguici, fem que no sigui una renúncia sinó el mèrit de saber-nos responsables, de saber esperar el moment adequat per assaltar, de nou, la ciutat amb les danses, els esclats i tota la música», demanava ahir Recasens.

La que, com a mínim en part, no viurà alteracions és la vessant més purament religiosa de la festa. L’Ofici de Completes, que es farà el dia 28 al vespre, inclourà l’acte tradicional de les Tres Claus, que ja s’ha desenvolupat cada any totalment a l’interior de la Prioral. Aquest cop, però, no hi haurà el Seguici Festiu ni tota l’activitat que acompanya l’acte, amb l’anada i la tornada de Completes. L’aforament de la Prioral serà limitat, probablement a una setantena de persones, i per això el regidor explicava ahir que «quan arribem a un determinat número, s’haurà acabat» i «procurarem que no sigui un acte clientelar ni de privilegi», tot i que «hi ha una representació que hi ha de ser i una altra que és popular». «Descartem dibuixar una situació d’un vigilant de seguretat a les portes d’un temple», afegia el regidor, que apel·lava, un cop més, a la «responsabilitat de cadascú i de tots».

‘Suite’ amb melodies del Seguici

La Processó de Sant Pere del dia 29 es retransmetrà telemàticament i adaptarà el seu format com a fet excepcional únicament a l’interior de la Prioral. Recasens explicava que «hem volgut conservar el ritual que es realitza quan la imatge de Sant Pere surt de l’arca on es guarda tot l’any el dia de Completes, i també l’endemà, quan una vegada acabada la professó, hi torna a entrar ja que pensem que aquest ritual forma part dels actes essencials de la nostra festa». Des de l’organització s’ha volgut que el Seguici Festiu hi sigui present d’una manera simbòlica a través de l’acompanyament musical de l’orgue i una formació de música tradicional. En aquest sentit, s’estrenarà una suite, obra d’Albert Galcerà, amb fragments de melodies del Seguici.

Concert conjunt

L’Ajuntament anima la ciutadania a engalanar els balcons per la Festa Major i a «pujar als balcons i als terrats per recuperar les revetlles en família» les nits del 23 i el 28 de juny. El 6 de juny, les xarxes socials de Reus Cultura publicaran un recull de partitures i veu per interpretar El ball de la Cadeneta dels nanos i es proposa un concert conjunt a l’aire lliure el dia 27 a les 12 h. des de finestres, balcons per omplir de música la ciutat. El pressupost d’aquest Sant Pere és de 50.000 euros. El govern va anunciar que el que no s’invetrís aquí aniria al Pla de Reactivació.

El cartell confina els Gegants de Reus a casa

Àlex Roch i Marc Mañé, estudiants de l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació de Tarragona a Reus, han elaborat el cartell que il·lustrarà la Festa Major de Sant Pere, coincidint amb el 40è aniversari de l’obertura de l’Escola. La imatge, estretament vinculada amb aquesta època de la COVID-19, mostra els Gegants de Reus confinats a una casa. Els dos estudiants explicaven ahir en la presentació del cartell que «el vam crear abans que tot això passés i hem hagut de fer un petit redisseny» i apuntaven que la tria dels Gegants ha vingut perquè «són molt estimats per la canalla i per tothom». El director de l’Escola d’Art, Joaquim Vilafranca, recordava que «sabem què vol dir fer el cartell i hi hem posat tota la dedicació del món». Al seu torn, la professora Anna Gispert apuntava que «és un cartell amb molt de color i l’essència dels Gegants».

tracking