Diari Més

Salut

El govern tramita la cessió de l'edifici de l'Hospital Sant Joan al CatSalut

L’expedient de canvi de mans, iniciat ahir, preveu 30 dies d’exposició i ha d’estar enllestit pel traspàs dels crèdits, el 22 de juliol

Una imatge d'arxiu de l'interior de les instal·lacions del centre hospitalari reusenc.

El govern tramita la cessió de l'edifici de l'Hospital Sant Joan al CatSalutOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Reus va iniciar ahir l’expedient administratiu de cessió gratuïta de l’edifici del Sant Joan de Reus al CatSalut. El moviment dona compliment a l’acord signat entre les parts a finals del passat 2019 i que preveia posar en mans de la Generalitat «la plena propietat i domini» de l’immoble, que durant 30 anys només es podrà destinar a activitat sanitària. Pel que fa al pàrquing subterrani de l’Hospital, la cessió queda en suspens metre duri la concessió vigent, que expira l’any 2051.

El pas consumat ahir obre un termini d’informació pública de 30 dies en el qual es poden realitzar al·legacions. Es tracta, segons detalla al Diari Més el regidor de Salut, Òscar Subirats, d’un «tràmit administratiu necessari» per arribar al 22 de juliol, data en què està previst que la nova entitat de dret públic (EDP) Salut Sant Joan de Reus-Baix Camp assumeixi els crèdits de l’Ajuntament vinculats a l’Hospital.

Un cop hagi estat ja realitzada la cessió, i segons detalla el mateix conveni, el CatSalut «durant un mínim de 30 anys haurà de destinar l’immoble principal de l’Hospital Sant Joan a finalitats sanitàries o de serveis socials, o activitats de docència i recerca complementàries vinculades a aquestes, si bé podrà transmetre la plena propietat, adscriure, cedir, arrendar o atorgar drets reals sobre l’immoble a l’Administració de la Generalitat o a d’altres entitats del seu sector públic per aquestes mateixes finalitats». Si aquesta condició fos incomplida, «l’Ajuntament de Reus en recuperaria la propietat». Quan hagi passat el període de 30 anys, «l’immoble principal de l’Hospital es podrà destinar a qualsevol finalitat de servei públic o interès pròpia de l’Administració de la Generalitat o de les entitats del seu sector públic, prèvia consulta amb l’Ajuntament». La previsió amb què es treballa contempla que, a partir de l’any 2025, l’edifici de l’Hospital no hagi de pagar l’IBI.

La cessió de l’immoble es materialitzarà en el mateix moment que l’adquisició dels crèdits per part de l’EDP. En aquest sentit, la data que hi ha ara marcada al calendari és el 22 de juliol, dia que coincideix amb el pagament d’una de les quotes trimestrals i que desbloquejarà l’assumpció dels crèdits. Per això, iniciar l’expedient administratiu ara «permet tenir les coses a punt de cara a l’instant que siguin necessàries», tal com precisa Subirats, que diu que «es tracta de feina prèvia que s’està avançant». Els marges programats han tingut en compte que la planificació tampoc no es veiés trastocada en el cas en que, dins d’aquests 30 dies d’exposició pública, es presentessin al·legacions que s’haguessin de resoldre.

Fundació Sagessa Salut

Pel que fa al procés de canvi de la gestió de l’Hospital Sant Joan, un dels següents passos que caldrà completar és la dissolució de la Fundació Sagessa Salut. En aquest sentit, Subirats explica que «estem mantenint converses amb el Protectorat, que és l’òrgan de la Generalitat que vetlla per les fundacions, i ens trobem acabant de tancar el full de ruta concret». La Fundació Sagessa Salut agrupa l’atenció primària i els acceleradors lineals, «part que anirà al CatSalut i que s’ha de separar de l’activitat social que també té». La voluntat és que aquest procés finalitzi al llarg del juny.

tracking