Diari Més

Turisme

L'Aeroport de Reus ha deixat d'operar 2.240 vols durant l'estat d'alarma

Les grans aerolínies reformulen la programació per enlairar-se a partir de l’1 de juliol, amb la fi de la quarantena per als visitants

L'interior de l'Aeroport, amb els panells apagats aquests mesos.

L'Aeroport de Reus ha deixat d'operar 2.240 vols durant l'estat d'alarmaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entre el 15 de març, coincidint amb l’entrada en vigor de l’estat d’alarma a Espanya, i el pròxim 1 de juliol, data a partir de la qual el govern ha anunciat l’aixecament de la quarantena als visitants i la reactivació del turisme internacional, l’Aeroport de Reus haurà deixat d’operar, almenys, 2.240 vols d’anada i de tornada que ja s’havien començat a comercialitzar abans de la Covid-19. La xifra es correspon amb les operacions que Ryanair (986), Jet2 (650), TUI (484) i EasyJet (80) –les quatre aerolínies vigents i amb més pes a l’aeròdrom– havien posat a la venda, per aquest període, quan encara no s’aplicaven restriccions de mobilitat pel virus, més les d’altres companyies amb menor presència com Sunway o Belavia Airlines.

Aena, que no va arribar a fer pública al seu moment la programació de la temporada alta, no facilita dades en aquest aspecte. L’any passat, i durant el mateix període, aquestes quatre companyies havien mogut ja 317.721 passatgers –arribades i sortides– en 2.170 operacions, gairebé un terç del total dels que van passar per l’Aeroport durant el 2019. Aquest 2020, el març en va deixar 1.031 i l’abril, fins a 163. El global de l’any acumula un registre de 6.079 viatgers.

Gdansk es podria perdre íntegra

L’arrencada de la campanya d’estiu a l’equipament reusenc –i a la resta dels que formen part de la xarxa d’Aena– s’hauria d’haver produït, per calendari, el 29 de març, però no ha tingut lloc de facto encara. Després de quatre mesos amb els avions a terra, les principals aerolínies han començat a anunciar aquesta setmana que tornaran a enlairar-los, amb reserves, al juliol. Abans de fer-ho, treballen en una reconfiguració de les programacions que podria generar la pèrdua d’algunes de les rutes inicialment previstes.

Ryanair ha estat una de les primeres en comunicar que planeja operar el 40% del total de la seva programació regular de juliol i detallava que oferirà «vols diaris des de tots els països del nord d’Europa, incloent Irlanda, Regne Unit, Bèlgica, Holanda i Alemanya, cap a les principals destinacions de vacances a Portugal, Espanya, Itàlia, Grècia i Xipre a partir del dia 1». Fonts de la companyia consultades pel Diari Més en relació al futur a Reus expressen que «la programació encara no està tancada» i que, a nivell general, «Ryanair operarà el 90% de les seves rutes, encara que reduint freqüències». Precisen, també, que la companyia oferirà «la majoria de les seves connexions» amb la Costa Daurada. I apunten als tres enllaços s’han inclòs dins de la promoció de rellançament de l’aerolínia: Londres Stansted, Londres Southend i Shannon. A través del seu lloc web, comprar bitllets per a algunes de les rutes anteriorment anunciades, com per exemple Eindhoven, no resulta possible en aquests moments. I la connexió amb Gdansk, que hauria de repetir ara després d’haver-se estrenat el 2019 a Reus, havia de desplegar-se en principi només entre març i juny, i tampoc no permet l’adquisició de seients, fet pel qual es podria haver perdut íntegra.

Comprovar la febre i evitar cues

Jet2 també ha fet públic que «arran de les contínues restriccions de viatge causades per la pandèmia de Covid-19, hem pres la decisió de reprendre el nostre programa de vols el pròxim dia 1 de juliol». Fonts de l’aerolínia preguntades per aquest rotatiu no concreten la nova programació arran de «la situació canviant». A través d’internet, però, ven bitllets a Reus des de totes les seves bases.

La incidència de la Covid-19 forçarà la totalitat dels aeroports a adoptar mesures addicionals per prevenir la propagació del virus. També ho hauran de fer les companyies, que fomenten el check-in online, l’ús de mascareta, conviden a comprovar la temperatura corporal abans de sortir de casa, no formar cues i evitar l’efectiu en els pagaments a bord. L’interior dels avions també haurà de desinfectar-se.

tracking