Diari Més

Salut

Clam dels treballadors del Sant Joan per exigir el pagament de les DPO 2019

La plantilla ha rebut amb xiulets i pancartes el president del Consell i el director de l’Hospital, i lamenta que els objectius «ni estaven al pressupost»

Alguns professionals que ahir van protestar per reclamar les direccions per objectius.

Clam dels treballadors del Sant Joan per exigir el pagament de les DPO 2019Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Treballadors de l’Hospital Sant Joan de Reus s'han concentrat aquest dijousa la rambla del centre sanitari, amb pancartes on podia llegir-se «n’hi ha prou de retallades i de robar als treballadors» o «volem el que és nostre i ens hem guanyat», per mostrar el malestar davant l’impagament de les direccions per objectius (DPO) del 2019 a la plantilla. El Comitè d’Empresa havia sol·licitat una reunió amb el president del Consell d’Administració, Òscar Subirats, i el director del Sant Joan, Mateu Huguet, per analitzar el detall dels comptes de l’exercici i reclamar les variables. Ambdós càrrecs han accedit a l’auditori entre xiulets i amb la plantilla donant-los l’esquena. Els professionals «no estem d’acord amb que no se’ns pagui ni tampoc amb la manera en què se’ns ha comunicat».

Tot i convocar-se de manera espontània i amb poques hores d’antelació, la concentració ha atretuna quantitat rellevant de treballadors, que han fet part de la protesta equipats amb mascaretes. El govern ha sostingut des del primer moment que no paga les DPO per la situació econòmica en què es va tancar el 2019, amb 142.000 euros de dèficit.

Uns 3 milions d’euros

El conveni laboral 2017-2019, de fet, incorpora una clàusula que allibera el Sant Joan d’abonar aquestes quantitats si el balanç de l’any registra desequilibri. Des dels sindicats lamenten que, al moment de signar aquest acord, l’Hospital va posar els treballadors entre l’espasa i la paret: «o acceptàvem el condicionant de les DPO o havíem de renunciar a mantenir un conveni propi». Consideren, a més, que aquesta clàusula «podria ser abusiva». I critiquen que, aquest cop, «les DPO ni tan sols van arribar-se a pressupostar», fet pel qual conclouen que «des de bon inici, planifiquen ja no pagar-nos-les tot i que nosaltres fem la feina». En total, la quantitat vinculada al 2019 ascendiria als 3 milions d’euros, segons precisen els empleats, en els quals ha generat un profund malestar el fet que «vam assabentar-nos de les xifres i de que no hi hauria DPO a través de la premsa».

La dimensió que ha donat al personal sanitari la incidència de la Covid-19 i el seu paper en la contenció de la pandèmia carrega de noves raons el col·lectiu quevalora, tal com expliquen fonts de CCOO, que «ja som conscients que les DPO són del 2019 i no d’ara però som persones i ens és difícil separar una cosa de l’altra». Des d’USAE apunten també que «els treballadors estan fent una feina titànica». En relació a l’abordatge de l’emergència sanitària, concreten que «com ha passat a la resta de centres, també hem tingut problemes amb l’arribada d’equips de protecció i, abans de tenir-ne més, també hem hagut de fer durar les mascaretes». En total, compten «70 treballadors que s’han contagiat de Covid-19».

Ho denunciaran

Les DPO «són una part del salari que va posar-se en consigna per a que els treballadors fessin un esforç extra, i s’ha demostrat que sí que l’han fet però igualment no cobraran», conclouen des d’USAE. Al seu torn, CCOO subratlla que «aquest esforç dels treballadors ajuda a un estalvi que no es recompensa» i que «si no demanem els comptes a l’empresa, ni tan sols ens els presenten». Les negociacions per un nou conveni laboral han quedat paralitzades per la Covid-19 i enmig, alhora, del traspàs del Sant Joan al CatSalut. Els sindicats denunciaran les DPO 2019.

tracking