Diari Més

Medi Ambient

Reus engegarà un portal de benestar animal i fomentarà l'adopció

El nou contracte de recollida de mascotes difondrà els casos localitzats al carrer a través de les xarxes

En el marc de les obres a la Boca de la Mina també s'està millorant l'espai de gossos.

Reus engegarà un portal de benestar animal i fomentarà l'adopcióOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A través de la nova contracta del servei recollida, acollida i manteniment d’animals abandonats a la via pública, l’Ajuntament de Reus posarà en marxa «una pàgina web on es podran consultar els animals que, finalment, passin a estar en adopció», la situació dels quals també es difondrà «en diferents suports i a través de les xarxes socials», tal com explica al Diari Més el regidor de Medi Ambient, Dani Rubio. L’objectiu és «dotar-nos d’una plataforma» per «fomentar l’adopció» tot i que, tal com detalla Rubio, les dades en aquest aspecte «ja són prou elevades, perquè s’ha fet molta feina, i es tracta de treballar ara potser la vessant més pública».

Segons xifres corresponents al 2019 i presentades pel mateix regidor fa pocs mesos, un 72% dels gossos i gats recollits al carrer l’any passat van acabar sent recuperats pels seus mateixos propietaris o bé lliurats en adopció. Els animals que es recullen però que no són domèstics «es deriven a nuclis zoològics», com ja s’ha hagut de fer algun cop amb ponis, serps, tortugues, oques o cabres.

L’aplicació de les noves tecnologies a aquest servei no es quedarà aquí i, per això, Rubio precisa que la plataforma digital que es posarà en marxa «incorporarà també informació d’interès per als propietaris de mascotes, els drets que tenen i les obligacions a les quals han de cenyir-se, i estem pensant també en que hi hagi, per exemple, un mapa dels espais per a gossos i lloc per a realitzar tràmits relacionats amb els animals de forma telemàtica». Serà, per tant, un «portal de benestar animal» on «s’hi trobaran dades sobre altes i baixes, vacunes o xipatges, entre altres» més enllà de tot allò relatiu als gossos recollits a la via pública. L’Ajuntament de Reus «tindrà una base de dades del municipi sobre els animals perduts o que s’han localitzat al carrer», afegeix Rubio.

Atenció veterinària i condicions

El nou contracte de la recollida d’animals va sortir a licitació divendres amb un pressupost inicial de 103.420 euros IVA inclòs i algunes altres novetats en les condicions. Una d’elles, tal com destaca Rubio, és que el centre d’acollida d’animals obrirà al públic en alguns moments a la tarda, mentre que ara ho feia només durant el matí.

En concret, el plec que regeix el concurs apunta que el servei «tindrà un telèfon d’atenció les 24 hores per a recollides urgents durant tot l’any» i «l’Ajuntament podrà acordar que en casos puntuals el contractista realitzi batudes de localització i captura d’animals rodamón». Els animals del municipi de Reus «seran identificats amb un collar de color determinat tan aviat com entrin al centre d’acollida i hagin passat la quarantena per tal de facilitar la seva localització i control pels serveis municipals». Un cop transcorreguts els marges per poder ser recuperat, es podrà lliurar l’animal en adopció. Sempre, prèvia revisió veterinària, els gossos «seran desparasitats, vacunats, esterilitzats i identificats amb xip, registrats o inscrits als cens d’animals de companyia, abans del lliurament en adopció o acolliment i les despeses aniran a càrrec de la persona adoptant acollidora». L’animal s’entregarà amb un contracte.

Qui guanyi la licitació i es faci amb el servei haurà de disposar de servei veterinari que atengui, ara també, urgències. La previsió de recollida és de 300 gossos i 25 gats anuals, i les instal·lacions hauran de trobar-se dimensionades per a poder acollir permanentment 150 animals. Caldrà que el lloc estigui plenament preparat per evitar l’excés de fred o calor, disposi d’aigua potable, es netegi diàriament, proporcioni un entorn confortable a les mascotes i compti amb una sala de cures i un mínim de dos lectors de xip.

tracking