Diari Més

Comerç

«Què haurien fet els veïns del voltant si nosaltres ja no hi fóssim?»

Els paradistes del Carrilet apunten al seu rol essencial i reclamen no tancar, avalats per 8.000 firmes

Als negocis, ara adaptats a les mesures de seguretat, es fa visible la reivindicació.

«Què haurien fet els veïns del voltant si nosaltres ja no hi fóssim?»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Mercat del Carrilet entrarà en compte enrere, en pocs dies, respecte a la data que el govern de Reus va marcar per al tancament definitiu de l’equipament, programat a finals de juny del 2021. La crisi de la Covid-19 ha donat aquests dies, però, un nou argument al col·lectiu dels paradistes que treballen als 15 negocis encara actius i que, des que van conèixer la decisió de fer desaparèixer el seu lloc de feina, no han descansat per mantenir aixecada la persiana del Carrilet. Després de dos mesos proveint aliments i fent lliuraments a domicili en l’emergència sanitària, la portaveu dels venedors, Maria Jesús Querol, es pregunta «què haurien fet els veïns si ja no hi haguéssim estat nosaltres» i valora que el paper que el mercat ha jugat en el context del coronavirus «és una de les coses que l’Ajuntament ha de tenir en compte per no tancar-nos».

Enclavat a una zona de la ciutat on no abunden els comerços de producte fresc, i en un moment en què algunes cadenes de supermercats van veure desbordats els seus sistemes de repartiment i van registrar lineals buits, «els que ens hem quedat rere els taulells, també hem estat a la primera línia» i «hem continuat subministrant els aliments, els hem dut a casa dels clients si no podien venir, i hem tingut cura de les persones». «La nostra labor ha estat essencial per al veïnat», sosté Querol. La portaveu recorda que «part de les persones que compren aquí són d’edat avançada» i que les limitacions de mobilitat «no haurien permès a molta gent desplaçar-se fins al Mercat Central», on l’Ajuntament ofereix als paradistes reubicar-se.

La Covid-19 ha posat en valor la dimensió més social del mercat del Carrilet, on «n’hi ha que són com de la família» i ha servit, també, per acostar-se a «clients que abans no teníem i que ara ens han conegut i s’han quedat» o «gent gran que no trobava cap establiment que li portés els aliments a casa i que ha començat a comprar aquí perquè nosaltres hem fet aquest esforç».

El servei a molts barris de Reus

L’entrada de nous compradors, que dona ales als paradistes i els carrega amb una altra raó en la seva reivindicació davant el govern, ha compensat la inversió en sistemes de seguretat contra la propagació del virus, que «la vam fer per garantir al 100% que es pogués venir sense problemes però no ha estat una quantitat excessiva». «La gent ha respost», precisa Querol, que recorda que els paradistes van posar a disposició «els nostres telèfons i adreces de correu electrònic per rebre comandes de qui necessités que li féssim arribar fins a la porta». El Carrilet abasteix «una gran quantitat de zones de la ciutat» entre les quals hi ha «Sant Josep Obrer, l’entorn del Tanatori, l’entorn de la Policia Local, Mas Iglesias, Montserrat, Juroca, Fortuny, Mas Vilanova...» i «hem estat un servei essencial».

Abans de l’esclat de la pandèmia, els paradistes havien engegat una campanya de recollida de signatures que, sota el lema Salvem el Carrilet, n’acumula ja «prop de 8.000» i «quan tot això passi, les portarem a l’Ajuntament per fer constar el suport a la petició que no tanquem». En aquest temps, «les converses han estat aturades» però «seguim endavant».

A més d’això, la setmana passada, i «tenint en compte la situació en què ens trobem i que no es poden fer grans trobades de persones», el col·lectiu ha començat a comercialitzar samarretes amb el mateix lema. «Les venem a preu de cost, sense cap benefici i, si quan pugui sortir al carrer, la gent les porta, això ja ens donarà visibilitat», precisa la portaveu. Els responsables dels negocis volen seguir al Carrilet més enllà del 2021 i «no ens posem en la forma, el que volem és quedar-nos».

tracking