Diari Més

Patrimoni

Col·locades les primeres pedres decoratives al capcer de la Casa Navàs

La reconstrucció d’aquesta part acabarà al juny

Operaris treballant ahir amb una de les peces.

Col·locades les primeres pedres decoratives al capcer de la Casa NavàsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Casa Navàs va fer ahir un nou pas endavant en la seva reconstrucció amb la col·locació de les primeres pedres decoratives del capcer, que al llarg de tot el matí van estar sent elevades amb una grua i col·locades al lloc. Cada pedra pesa una tona. Per això, va ser necessària l’ajuda d’un camió de 32 tones i un grup de professionals per dur a terme les feines. En total, el conjunt l’integren cinc pedres decoratives i un plafó central on hi ha un medalló circular en què es distingeix la data de 1904.

Els motius decoratius s’han fet tots manualment i la pedra treballada és de Vinaixa, la mateixa que va escollir Lluís Domènech i Montaner a principis del segle XX. Com l’original, la mida total del capcer serà de 3,9 metres d’alçada i 4,8 metres d’amplada. Les pedres s’acabaran de col·locar avui i l’obra s’enllestirà durant el mes de juny.

Després de molts mesos de feina prèvia, a finals d’abril van començar els treballs directes a la Casa Navàs per poder preparar l’arribada del capcer. Una vegada variada la geometria de la coberta, ahir van instal·lar-se les primeres pedres decoratives del frontispici.

Quan s’hagin posat totes les peces, es donarà lloc a una estructura tridimensional d’acer darrere del nou capcer, per reforçar-lo. A partir d’aquí ja es podran col·locar els pinacles, fer el rejuntat de les pedres i els darrers retocs en el cas que sigui necessari. Una vegada acabades les obres s’aplicarà una pàtina cromàtica a tota la superfície. Això donarà homogeneïtat de to a tota la façana i alhora servirà de protector. Paral·lelament, també es netejarà la part superior de la façana.

Cinc plafons en diversos nivells

Tot el treball decoratiu del capcer, que ha durat gairebé quatre mesos, l’han fet manualment els picapedrers de Pedra Maties de Solsona. Els encarregats de fer les obres són els professionals de Récop Restauracions sota la supervisió dels tècnics responsables del projecte, els arquitectes Pau Jansà i Joan Tous i el conservador restaurador, Pau Arroyo.

El capcer de la Casa Navàs el formen cinc plafons rectangulars disposats esgraonadament en 3 nivells separats per pinacles, formant un triangle sobre l’eix de la tribuna. A partir dels fragments conservats s’han pogut definir les característiques dels plafons, esculpits amb motius vegetals i emmarcats per un arc trilobulat. L’eix de cada peça el forma una branca amb fulles que, en arribar a la base, gira per definir els dos eixos secundaris. Sota cada arc hi ha una flor de 5 pètals amb una esfera foradada al centre. Les branques tenen derivacions espirals al costat de les flors, dues fulles resolen la derivació de l’eix principal del traçat orgànic cap al trobament entre els arcs.

Aquesta part de la Casa Navàs havia quedat destruïda durant la Guerra Civil espanyola. En detall, durant el bombardeig del 26 de març del 1938, que també va afectar la torre d’aquesta joia modernista.

Imatge de la grua que va ser necessària per a pujar les diferents peces.

Col·locades les primeres pedres decoratives al capcer de la Casa NavàsOlívia Molet

tracking