Diari Més

Economia

Reus destinarà 4,5 MEUR per reactivar la ciutat

L’Ajuntament enllesteix un pla de mesures d’ajut al teixit productiu consensuat amb partits polítics i agents econòmics

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, amb els portaveus de tots els grups municipals i representants d'agents socials i econòmics, en la presentació d'un pla per reactivar l'economia de la ciutat.

Reus destinarà 4,5 MEUR per reactivar la ciutatCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Reus injectarà 4,5 milions d’euros en el teixit productiu perquè es reactivi l’economia de la ciutat davant la crisi de la covid-19. El consistori ha presentat aquest dilluns un pla estratègic consensuat per partits polítics i agents econòmics i socials. Després de vuit setmanes de reunions, el resultat és un pla «ambiciós» i «transversal» que pivota al voltant de dos objectius: corregir la desacceleració econòmica per mantenir el teixit econòmic i donar resposta a necessitats socials. Entre les cinquanta mesures que es desplegaran, s'hi troba un pla de xoc alimentari, la contractació d'aturats i l’ocupació de locals buits. El pla, que es presenta com a «viu i adaptable», ha comportat un reequilibri del pressupost municipal.
Aquest pla de 4,5 milions d’euros s’ha hagut d’encaixar en els comptes municipals. Les mesures previstes per reactivar l’activitat econòmica es finançaran amb 2 milions d’euros provinents del pressupost corrent i 960.000 euros de la partida d’inversions. Pel que fa a les accions de caire social i assistencial, s’hi destinaran prop de 1,6 milions d’euros -amb 736.000 euros d’aportació i 846.000 d’euros en exempcions fiscals.

El consistori, però, no ha detallat quines inversions s’han sacrificat en benefici d’aquest pla de reactivació de l’economia local arran la crisi del coronavirus, així com tampoc les accions concretes, uns detalls que s’aniran fent públics els pròxims dies per part de les tres regidores competents. En aquest sentit, la vicealcaldessa de Reus, Noemí Llauradó, ha insistit que el pla no pretén ser un «cúmul d’accions», sinó «un full de ruta».

Amb tot, entre la cinquantena de propostes previstes, n’ha avançat algunes com ara un pla de xoc alimentari, ajuts per a subministraments bàsics, rehabilitació d’habitatges per destinar-los a lloguer social, foment de la contractació d’aturats, ajuts a empreses i autònoms, bons tecnològics, una plataforma de comerç electrònic, un fons per a la creació de cooperatives dels sectors més vulnerables, com el de les cures, etc.

La distribució de recursos

En concret, en accions de foment de l’ocupació s’hi injectarà un milió d’euros. En mesures de suport al sector de la construcció, el pressupost estimat és de 700.000 euros. L’aposta per la transformació digital s’ha dotat en 185.000 euros, i les mesures de suport als sectors del comerç, el turisme i la restauració sumen més de 900.000 euros. També es planteja una programació cultural estable a carrers i places.

Segons Llauradó, ara a l’Ajuntament li pertoca aportar recursos tant a empreses com a famílies, i insta la implicació d’altres administracions -Diputació, Generalitat i àmbit europeu. «No és com la crisi del 2008, la resposta no ha de ser la mateixa, l’austeritat extrema no funciona», ha dit Llauradó. Creu que aquesta crisi evidencia que cal un «canvi de paradigma», replantejar el model econòmic i invertir on és més estratègic.

També s’estudiarà la necessitat d’un pool d’atracció d’empreses d’aquelles indústries que es plantegen la relocalització. En la configuració del pla de reactivació hi han participat diversos agents econòmics i socials, com la Cambra de Comerç de Reus, sindicats, associacions de botiguers i també la URV. Es crearà una comissió de seguiment per vetllar l’evolució d’aquest pla, subjecte a incorporar més propostes.

tracking