Diari Més

Patrimoni

La restauració del Castell d'Escornalbou s'iniciarà un cop passat l'estiu

Uns 4.700 objectes de l’interior es guardaran a la Boca de la Mina de Reus mentre duri la segona fase d’obres per dedicar el recinte a usos culturals

El recinte conté articles de diferents tipus i èpoques.

La restauració del Castell d'Escornalbou s'iniciarà un cop passat l'estiuAjuntament de Riudecanyes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop de 4.700 béns mobles que reposen dins del recinte del Castell Monestir d’Escornalbou, entre peces de ceràmica decorades, un piano de cua d’estil alfonsí, armes i armadures, escultures, rellotges de paret, tèxtils o pintures, es traslladaran properament a l’espai de magatzem de què la Diputació disposa al passeig de la Boca de la Mina de Reus. Aquest és, tal com detallen fonts de la Diputació, el pas previ a l’inici de la segona fase del projecte de restauració del castell per destinar-lo a usos culturals, centrada en la restauració monumental i que es posarà en marxa «a finals d’estiu».

Entre els elements que s’hauran de desallotjar de la residència d’Eduard Toda per facilitar les feines hi ha objectes de diferents tipus i èpoques: figures en forma de monjo, peces d’orfebreria saboneres, col·leccions de ciències, sofàs, radiadors, biombos, relleus, portes o peces de taxidèrmia. Tots s’ubiquen a la planta baixa, la primera planta, l’escala i les golfes de l’edifici, a més d’algunes altres estances. Han estat inventariats i seran etiquetats, amb la finalitat de preservar-los mentre durin els treballs al castell. Moure’ls costarà uns 75.000 euros.

La residència, l’església i l’accés.

Amb el trasllat dels béns mobles, es podrà donar el tret de sortida a la segona fase de les obres, que consisteix en la restauració dels principals edificis que integren el conjunt monumental del Castell Monestir d’Escornalbou. Les feines es dividiran en dos trams. En primer terme, s’intervindrà a la residència, on s’executaran reformes a la planta noble, les golfes i la coberta, i es prepararà la planta baixa per acollir aules i serveis culturals. I també en l’arranjament de l’edifici destinat a lavabos i a cafeteria, l’Ermita de Les Tres Verges i l’accés al castell monestir.

En una altra subfase d’aquesta segona fase, es realitzarà la consolidació estructural de l’església i les torres del castell, es millorarà l’accessibilitat a la residència de Toda –on també es rehabilitarà la planta primera com a oficina de gestió cultural–, es millorarà el pas cap al Camí dels Frares, es restaurarà l’Ermita de Santa Bàrbara i s’actuarà a l’àrea d’acollida del Castell Monestir d’Escornalbou. La segona fase de les obres en el seu total representa una inversió de 2,9 milions d’euros, que estarà en part finançada per l’Estat.

Tot plegat transcorrerà de manera paral·lela a la culminació de les feines de la primera fase del projecte, coneguda com l’Operació Baronia d’Escornalbou, que afecten algunes infraestructures i l’entorn natural i que van arrencar amb la pujada de l’aigua potable des de l’Argentera, al juny del passat 2019. En concret, se seguirà treballant en una part del mur del Camí dels Frares i la Font del Sarraí –una qüestió que havia quedat aturada–, així com en el paviment principal d’accés, que és necessari per poder fer el trasllat de béns mobles de l’interior i la restauració de la segona fase. La primera fase també incloïa la recuperació de camins històrics que entrelligaven Escornalbou i els set pobles de la Baronia, segons detalla el projecte. I suposa una inversió de fins a 1,5 milions d’euros, que està subvencionada parcialment a través de Fons FEDER.

Museïtzació i noves tecnologies

Encara quedarà per fer una tercera fase del projecte de restauració del recinte, la qual costarà 1,3 milions i comprèn la museïtzació del castell monestir amb aplicació de noves tecnologies, projeccions audiovisuals de gran format, aules culturals i d’interpretació forestal. També abasta la instal·lació d’un restaurant, la posada en valor del patrimoni miner i la creació d’una zona recreativa. El conjunt del Castell Monestir d’Escornalbou és propietat de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Tarragona, que impulsen aquesta transformació del monument i el seu entorn.

tracking