Diari Més

L'art recupera la seva primavera

La Galeria d’Art Antoni Pinyol de Reus ha reobert portes amb l’exposició ‘Piqué Plural’

Maria Franquès, Assumpta Piqué i Carme Puyol aquest dimarts a la Galeria Pinyol.

L'art recupera la seva primaveraOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Aquest dimarts s’ha reobert a la Galeria Antoni Pinyol de Reus l’exposició Piqué Plural, que recull una selecció d’obres de Josep Piqué Iserte (Montbrió del Camp, 1913-2012). La mostra havia estat inaugurada abans del decret d’estat d’alarma del mes de març, i va haver de tancar portes a causa de l’ordre de confinament. Ara, immersos en la primera fase de desescalada, els responsables de la galeria han decidit reobrir portes, ja que les dimensions de la sala permeten que els visitants hi puguin passejar respectant les normes de seguretat.

Piqué Plural és una exposició organitzada per la Fundació d’Art Josep Piqué Iserte, i està comissariada per Assumpta Piqué Franquès, presidenta de la Fundació i filla de l’artista, i Carme Puyol Torres, directora de l’entitat. La mateixa Carme detalla que l’exposició «no és una antologia, però sí que hi queden molt ben representats els materials, els llenguatges i les expressions de Josep Piqué». A més, assegura, «atès el caràcter de la Galeria Pinyol, s’han escollit aquelles peces on l’artista es mostra més trencador i innovador».

Josep Piqué va estudiar Arquitectura a la Universitat de Barcelona i va viure entre la Ciutat Comtal i Montbrió fins l’any 1954, quan va fixar la seva residència a Reus. Va treballar múltiples disciplines, entre les quals la pintura, l’escultura, el disseny de mobiliari, de catifes i tapissos o els collages. També va arribar a practicar-ne una de pròpia: la piquégrafia, i va fer incursions en el món de la música, composant peces breus per a piano. Josep Piqué va pertànyer al grup artístic ARA –Artistes Reusencs Actuals–, creada el 1960 sota el lideratge de Ramon Ferran amb la voluntat d’innovar el llenguatge artístic i explorar nous camps d’expressió.

L’última vegada que es va exposar el seu treball a Reus va ser el 2012, any de la seva mort. «Ara –detalla la comissària– hem volgut fer aquesta selecció que ens mostra un Piqué innovador i avantguardista, i que és molt atemporal perquè el seu llenguatge és entenedor per a qualsevol generació».

Carme Puyol ha expressat la seva satisfacció perquè la gent, finalment, pugui contemplar l’exposició, assenyalant que la finalitat última del fet artístic és aquesta confluència entre creador i públic: «L’art, com la literatura, el teatre o el cinema, formen part de la nostra vida, són indestriables de la nostra cultura. L’exposició té un protagonista principal, que és l’artista, però també uns altres, els visitants, perquè una obra d’art no té sentit sense una persona que la contempli, la valori, se n’enamori i la gaudeixi. Un no pot ser sense l’altre. No hi ha cap artista que faci una obra per no ser contemplada i valorada, perquè l’art és una forma d’expressió humana, i tota manifestació humana vol sempre un interlocutor».

L’Exposició Piqué Plural es podrà visitar fins al 5 de juny, de dimarts a divendres de 17 a 20 h., i els dissabtes entre les 11 i les 13 h.

tracking