Diari Més

Estat d'alarma

La Casa Navàs pica pedres pel capcer i l'Església de Sant Joan reprèn la façana

El patrimoni reusenc a què la Covid-19 va sorprendre en plena rehabilitació activa de nou les obres, pendent de fins a on podrà avançar

La bastida de la Casa Navàs.

La Casa Navàs pica pedres pel capcer i l'Església de Sant Joan reprèn la façanaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les diferents restriccions derivades de l'emergència sanitària per la Covid-19 van congelar, també, algunes obres de restauració de patrimoni que s'havien iniciat abans del decret d'alarma. Almenys una part d'elles recuperen l'activitat aquests dies, ni que sigui parcialment, mentre que altres continuaran pausades fins que hi hagi més llum sobre l'evolució de la pandèmia. Dins el primer grup es troba la Casa Navàs de Reus, a què la crisi del coronavirus va enganxar amb els moviments de reconstrucció del capcer ja en marxa. Dimarts, els picapedrers van obrir de nou el seu taller per seguir progressant amb les les onze peces –cinc plafons i sis pinacles– necessàries per realitzar la intervenció. En una situació similar es troba l'Església de Sant Joan de Reus, immersa en una actuació reparadora sobre la seva façana que espera «recomençar» avui mateix «amb totes les mesures necessàries».

Tal com explica la directora de la Casa Navàs, Sílvia Sagalà, els picapedrers que treballaven en les peces per reconstruir el capcer d'aquesta joia modernista «han hagut d'estar aturats unes setmanes» però «en aixecar-se algunes de les restriccions del decret d'alarma, van poder tornar dimarts als seus tallers». El calendari de la intervenció a l'edifici de Domènech i Montaner preveia que «quan faltés poc per acabar les pedres, s'iniciés la feina a la Casa Navàs per preparar la façana i la teulada i, després, es muntaria tot». Ara, però, el projecte està condicionat per la situació general de les obres, tot i que la tramitació de les llicències ja es va iniciar. Si no hi hagués cap entrebanc, la reconstrucció podria quedar acabada cap a finals de maig. Les característiques dels treballs són compatibles amb l'entrada de visitants a la casa, tot i que és improbable que arribin a coincidir, igualment, per les noves normes vinculades a la Covid-19.

La situació dels donatius

A finals d'octubre, l'Església de Sant Joan de Reus va començar obres per reforçar la seva façana. Després d'una aturada pel coronavirus, mossèn Pere Dalmau explica que els treballs s'haurien de reprendre avui mateix, això sí, afegint-hi ara totes les mesures de protecció pertinents. El projecte, pressupostat en prop de 260.000 euros, està ara «a la meitat» i «preocupa quin procés podrem fer», ja que «les condicions han canviat i hem de veure com programar i afrontar el futur». Per això, la parròquia no es fixa dates. La qüestió dels donatius que servia per sufragar part de l'actuació també s'ha vist afectada perquè «habitualment es fan en mà i és evident que ara no estem en això» tot i que «també es pot fer a través d'ingressos bancaris».

L'Amfiteatre, aturat 'sine die'

Les obres que es feien al patrimoni monumental de Tarragona van quedar aturades a causa de la pandèmia per coronavirus, però tot i que des d'aquest passat dimarts es poden reprendre, l'Ajuntament va manifestar ahir que els monuments continuaran tancats sine die. La intervenció més destacada era la que afectava l'Amfiteatre, edifici del segle I que requereix diferents actuacions per tal de consolidar estructures i, sobretot, atacar amb caràcter d'urgència el sector més pròxim a les Escales del Miracle i la plaça Arce Ochotorena. De fet, en aquest espai ja es van iniciar les obres de consolidació, però l'arribada de la pandèmia va obligar a aturar-les. El regidor de Patrimoni Històric, Hermán Pinedo, es va limitar a manifestar que les obres seguiran parades i «no se sap» quan es reprendran. L'Amfiteatre de Tarraco, el monument més visitat de la ciutat, ja estava parcialment tancat al públic abans de la pandèmia i només s'obria el sector del mirador.

El projecte a l'Església.

La Casa Navàs pica pedres pel capcer i l'Església de Sant Joan reprèn la façanaOlívia Molet

tracking