Diari Més

Estat d'alarma

Prims, pastorets o gitanes porten a casa dels reusencs la seva Festa Major

La Coordinadora de Danses Tradicionals difon en vídeo les instruccions per elaborar el vestuari i versionar les danses del Seguici durant el confinament

Una de les manualitats.

Prims, pastorets o gitanes porten a casa dels reusencs la seva Festa MajorCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Seguici Festiu entra durant la quarantena a casa de reusencs i reusenques a través de la Coordinadora de Danses Tradicionals de Reus, que ha enregistrat i difon vídeos amb instruccions per «fer, a través de manualitats, alguna part del vestuari d’un ball concret i, després, aprendre dos o tres passos del mateix ball i que tothom se’n creï el seu de propi». La intenció és «poder aportar alguna cosa per evitar l’avorriment d’aquests dies» de confinament mitjançant una iniciativa que vol implicar «tant els nens com els adults», explica Jordina Almacellas, responsable dels balls petits de la Coordinadora. Ja en ple compte enrere per dates d’una Festa Major de Sant Pere que no té bon pronòstic, l’entitat convida a «fer gresca sense haver de sortir» en una època en què «ja estaríem assajant».

De moment, però, qui s’animi a reinventar davant de la pantalla cada dansa del Seguici ha de saber que encara hi ha un últim pas. I és que «voldríem que la gent ens enviï les seves fotos o els seus vídeos», afegeix Almacellas. La Coordinadora de Danses Tradicionals ha habilitat l’adreça de correu portemlafestaacasa@gmail.com i, per rebre les imatges per Instagram (@dansestradicionalsreus), «ens poden etiquetar amb el hashtag #portemlafestaacasa». Tot el material que arribi a mans de l’entitat «volem recopilar-lo i ens agradaria poder-lo mostrar».

Manualitats amb material fàcil

La proposta va tirar endavant quan, des de la Junta, es van fer una pregunta: «Si hi ha instructors de gimnàs que fan classes o monitores que ensenyen danses, per què nosaltres no podem animar a la gent a fer els balls de la Festa Major?». Des de llavors, de forma regular, «anem penjant els vídeos amb un marge de dies perquè la gent ho pugui fer». El debut va anar a càrrec del Ball de Prims, barret inclòs. Almacelles apunta que «vam explicar com fer un barret i, al cap de dos dies, vam passar un vídeo amb l’explicació de tres passos del ball». En les manualitats, «com que són a casa, i en família, intentem que es puguin elaborar amb materials que la majoria puguem tenir» i, així, «al moment d’explicar com fer-les, donem diferents alternatives». Un cop amb el vestuari a punt, «entrem al ball, que és una cosa que també es pot fer en família. Per exemple, una parella que tingui dos fills, ja són quatre persones i poden fer alguna cosa bonica. Tots els balls són de 8, de 10 o de 12, així, que ja els dona per una cosa força interessant». El Ball de Pastorets –amb la seva carabassa– i el de Gitanes –sense que hi falti la flor del cabell– ja estan a les xarxes i «ens quedaran el de Cercolets, el de Galeres o el de Mossèn Joan de Vic».

Els interrogants sobre Sant Pere

Pel que fa a la preparació de Sant Pere, que ara està físicament aturada, Almacellas detalla que «quan assagem, a dins del local som, com a mínim, deu persones, i no sabem quan s’acabarà el confinament ni quan es podrà reunir gent en un espai», així que «el que fem és mantenir-nos en contacte tots els grups i esperar a veure què hi pot haver i què es pot fer». La Festa Major «com la coneixem, és bullici i això és molt complicat» en el context de les restriccions derivades de la pandèmia del coronavirus. El govern de Reus no s’ha pronunciat encara de manera clara sobre la possibilitat que Sant Pere se celebri tot i que la situació no deixa pràcticament lloc per pensar que pugui ser, i s’ha limitat a precisar que es buscarien «alternatives» en cas que, com tot apunta, el desplegament tradicional no sigui viable. Des de la Coordinadora són conscients que «quan tot va començar, Sant Pere quedava lluny però ha passat el temps i no es tracta només del dia 29 sinó de tot el que treballem prèviament» però asseguren que «l’esperança és l’últim que es perd».

Dues nenes dansen.

Prims, pastorets o gitanes porten a casa dels reusencs la seva Festa MajorCedida

tracking