Diari Més

Policial

La Urbana de Reus ha aixecat 24 actes per sorolls durant el confinament

La regidora de Seguretat, Dolors Vázquez, explica que «s’ha fet pedagogia» i que se sanciona «quan hi ha reincidència», sobretot per música alta

Una imatge d'arxiu de persones als balcons.

La Urbana de Reus ha aixecat 24 actes per sorolls durant el confinamentACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Guàrdia Urbana ha aixecat a Reus, des de l’inici de la quarantena, un total de 24 actes per sorolls, tal com concreten fonts municipals. La regidora de Seguretat Ciutadana, Dolors Vázquez, que ja va explicar fa alguns dies que l’ordenança de civisme es faria complir també en el marc del confinament, apunta que «hem estat fent tota una feina pedagògica de conscienciar sobre certs comportaments a hores que no toquen» i detalla que la majoria d’actes són fruit d’infraccions reiterades. La música a un volum elevat i en franges destinades al descans és el principal motiu de denúncia.

En aquest sentit, Vázquez subratlla que «hem de ser respectuosos amb la resta de persones» però també especialment «conscients que segurament hi ha treballadors de serveis essencials que continuen fent la seva tasca i que necessiten, com sempre, tenir l’opció de reposar quan arriben a casa seva». Des de l’inici «hem estat demanant tolerància i demanant una entesa entre els qui requerien a la Guàrdia Urbana per molèsties i els qui presumptament generaven aquests sorolls» i «ens hem trobat que, de vegades, la situació es produïa ja en horaris que clarament afectaven el descans dels veïns i on l’ordenança de civisme s’incompliria».

El nou ús dels balcons

Més enllà de la «música dels veïns o a les terrasses», també s’ha donat algun episodi per «veus altes o televisors», tot i que en una proporció molt menor. Sobre les iniciatives de tot tipus que, aquests dies, proliferen als balcons, Vázquez precisa que «a les vuit, de forma generalitzada a la ciutat, se surt a fer el reconeixement als sanitaris amb aplaudiments i hi ha alguns balcons on es posa música. Això, dins d’una lògica i tenint en compte la situació de pandèmia que vivim i també la situació de confinament, és bonic». El conflicte vindria, «per exemple, si es fa una festa a la nit, en un dia entre setmana, a les onze o a les dotze de la nit i a un balcó, que és una cosa totalment diferent».

Dolors Vázquez insisteix que «s’ha de tenir també en compte que, aquests dies, es poden donar situacions o podem sentir sorolls dels veïns que abans no sentiríem perquè estàvem fora o perquè passàvem hores a la feina» i diu que aquestes 24 actes comptabilitzades fins al moment «no són una xifra que pugui considerar-se alta». Moltes d’elles «de fet, si s’han acabat aixecant és perquè hi ha hagut una reincidència per part de qui provocava els sorolls, ja que primer sempre es dona molta informació i es demana comprensió a totes les parts perquè sabem que portem ja un mes i comença a ser farragós».

Les sancions per incomplir l’ordenança de civisme en l’apartat dels sorolls poden arribar als 600 euros tot i que, tenint en compte les diferents casuístiques que poden donar-se, acostumen a ser d’uns 200, segons apunten fonts municipals.

«Hem de ser responsables»

També des de l’entrada en vigor de l’estat d’alarma, la policia local acumula 992 actes aixecades a persones i altres tres a locals per incomplir les normes de confinament. La regidora de Seguretat recorda que «és molt important quedar-se a casa i hem d’ajudar els que no ho poden fer, com els sanitaris, els treballadors de la neteja o dels supermercats. Si no evitem la socialització, no ho acabarem mai». El govern de Reus ha estat destacant diàriament la rellevància de cenyir-se a la quarantena com «un exercici de responsabilitat». «El que no es pot fer és aprofitar aquests dies per marxar a segones residència, és un gran error», afegeix Vázquez, que diu que «hi ha instruccions de que es proposaran sancions». Sobre l’aplicació de multes, la regidora expressa que s’està fent «de manera molt rigorosa» i diu que «el real decret és clar i parla d’intentar limitar els desplaçaments al mínim possible, i en això hem de ser també curosos».

tracking