Diari Més

Estat d'Alarma

El CMQ de Reus té 20 contagiats per COVID-19 i treballadors aïllats

Per altra banda, l’Exèrcit va desinfectar ahir la Residència Vila-seca, on hi ha 61 infectats i s’han registrat 7 morts

Moment de l'arribada de l'Exèrcit espanyol a la Residència Vila-seca per desinfecar-la.

El CMQ de Reus té 20 contagiats per COVID-19 i treballadors aïllatsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Centre Mèdic Qirúrgic de Reus (CMQ) tampoc s’ha salvat del coronavirus i, segons van confirmar ahir fonts del Departament de Salut a Diari Més, 20 pacients han donat positiu per COVID-19 i, en conseqüència, alguns professionals estan en quarantena a l’espera d’obtenir els resultats de les proves. Els 20 pacients es troben confinats en una àrea específica del centre, la majoria amb simptomatologia lleu, i s’han incorporat professionals per cobrir els que estan de baixa.

El CMQ va posar les seves instal·lacions a disposició de Salut per si fos necessari fa unes setmanes i, el passat dia 30 de març, part de la planta de sociosanitari de l’Hospital Sant Joan es va traslladar al centre del carrer Gaudí. D’aquesta manera, al CMQ hi queden els serveis de sociosanitari i els metges de família de les mútues, amb l’objectiu de protegir la gent gran, que és la més vulnerable davant el virus.

Per altra banda, una brigada de l’exèrcit espanyol va desinfectar ahir la Residència Vila-seca, afectada per un brot de coronavirus. El centre acumula 61 residents contagiats i diverses víctimes d’entre 76 i 98 anys. Segons Salut, oficialment només s’hi ha confirmat una víctima mortal amb el test PCR, però fonts properes al centre expliquen que els darrers dotze dies han mort sis residents més amb pneumònia i sospita de coronavirus.

Divendres passat un equip contractat per la Delegació del Govern a Tarragona ja va desinfectar diverses habitacions i zones comunitàries, i l’Ajuntament de Vila-seca desinfecta diàriament l’entorn de l’equipament. Ahir, els efectius de l’exèrcit va fer-ne una desinfecció total. En concret, l’actuació va anar a càrrec d’un equip de l’exèrcit de terra amb seu Barcelona i que està format per personal de les unitats de Barcelona i Girona. Anteriorment ha fet taques de descontaminació a la residència Mar i Sol de Creixell i Sant Antoni Abad de l’Arboç, entre d’altres.

La Residència Vila-seca per a gent gran és gestionada pel grup MUTUAM i ocupat per un centenar de residents amb places públiques que depenen de la Generalitat de Catalunya. Divendres el consistori va oferir la possibilitat de traslladar els residents que decideixi la direcció a un hotel.

Un altre centre que s’ha vist greument afectat pel coronavirus és la Residència Ballús de Valls. Al tancament d’aquesta edició, el balanç és de 34 residents contagiats i 15 morts a causa del virus. El centre és privat, però a causa de l’afectació de la pandèmia és gestionat actualment per l’Ajuntament de Valls amb els departaments de Salut i d’Afers Socials de la Generalitat. Segons explica Dolors Farré, l’alcaldessa de la població de l’Alt Camp, la majoria de sanitaris que treballaven al centre es van veure afectats pel coronavirus i van haver de contractar una plantilla totalment nova, entre 24 i 26 treballadors, que celebra que «està estabilitzada». Aquest personal, explica Farré, es troba allotjat al Fèlix Hotel, «que estava tancat i l’han reobert per nosaltres», i diàriament es fa un trasllat amb autobús de l’hotel a la residència «a efecte que no estiguin amb contacte amb ningú», assegura l’alcaldessa.

Farré explica també que l’entorn de la residència es desinfecta tres cops al dia, mentre que l’interior es descontamina «cada cop que és convenient». L’empresa de neteja municipal CESPA n’és l’encarregada.

Una altra de les residències de la demarcació que s’ha vist afectada pel coronavirus ha estat la Nostrallar dels Pallaresos, on han mort 3 residents i se n’han contagiat 30, a més de diversos treballadors que han hagut de demanar la baixa. El centre va emetre un comunicat ahir en què advertia que estaven circulant notícies falses i inexactes i assegurava que en cap moment s’havia impedit l’entrada de la Unitat Militar d’Emergències (UME), tal i com havia apuntat el Partit Popular dels Pallaresos i alguns familiars dels residents a les xarxes socials. De fet, el comunicat explicava que el passat dilluns els efectius militars havien entrat a desinfectar els jardins del centre, així com les zones comunes i que, a més, l’empresa SEDESA SL ja havia descontaminat les instal·lacions diverses vegades, l’última el mateix dilluns a la nit.

Pel que fa als problemes de personal, la direcció assegurava en aquest comunicat que s’està solucionant, amb la contractació de nous professionals que s’aniran incorporant progressivament. El centre assegura en el missatge que «entenem la preocupació de les famílies dels residents i demanem disculpes per si ha fallat la comunicació, però en tot cas, mai s’ha amagat res».

Finalment, la direcció agraeix tant el suport de les autoritats locals dels Pallaresos així com «la tasca de les treballadores i els treballadors de la residència que s’estan deixant la pell pels residents».

Diferència entre dades

Durant la roda de premsa d’ahir del Govern, el conseller de Treball, Afers Socials i Família, Chakir el Homrani, va ser preguntat per la diferència entre les dades aportades per alguns centres residencials respecte a les que ofereix el seu departament.

Concretament, la Generalitat de Catalunya va informar abans d’ahir que a les residències de la demarcació de Tarragona hi havia 50 residents contagiats per coronavirus, quan només a la Residència Vila-seca n’hi havia 62, a la Ballús de Valls 34 i a la Nostrallar dels Pallaresos 30. El Homrani va defensar que no tots els centres informen de les xifres i que un 20% de totes les de Catalunya no actualitzava les dades de contagiats i morts, tot recordant que a partir de demà , dia 8 d’abril, serà obligatori fer-ho a tot l’Estat espanyol. «Necessitem aquesta informació per part de les residències per poder actuar amb antelació», va finalitzar el conseller.

tracking