Diari Més

Laboral

El personal de la brossa de Reus crea un torn de guàrdia i garanteix el servei

UGT assegura que la plantilla té proteccions i veu els nous vehicles com «un pas però no la solució»

Treballadors d'FCC fent tasques de neteja, ahir al centre.

Treballadors d'FCC fent tasques de neteja, al centre de Reus.Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors de la neteja viària i la recollida de la brossa a Reus s’han organitzat, a través de l’empresa concessionària FCC, en «un torn de reserva» per garantir la prestació del servei a la ciutat tot i el marc incert que dibuixa la crisi del coronavirus. El secretari general de sanejament urbà d’UGT a la demarcació, Ángel Martín de Sande, explica que «vam estar lluitant des de febrer perquè se separés personal, que no anessin dos empleats en un mateix vehicle i hi hagués un torn de guàrdia per evitar aglomeracions als centres, i ho hem aconseguit». La plantilla, assegura De Sande, «està equipada» i els treballadors «disposen de guants i mascaretes». El col·lectiu celebra que, divendres i en la seva primera sessió telemàtica, el ple de Reus va ratificar l’adquisició de 18 vehicles que «oxigenaran la flota» envellida però recorda que «no és la solució» sinó que «la solució seria convocar el concurs i adjudicar el servei», el qual es troba actualment en situació de pròrroga.

L’Ajuntament de Reus ja va informar, fa alguns dies, de l’aplicació de serveis mínims de neteja a la ciutat «per evitar posar en risc de contagi els treballadors». De Sande apunta que «ho havíem sol·licitat així a l’empresa, que ho va traslladar a l’Ajuntament i es va arribar a un acord» i diu que «amb el confinament, els carrers estan més nets i això ens ha permès cert marge». Amb tot, «els empleats de la neteja i la recollida de la brossa demanen a la ciutadania el seu suport per mantenir-los igual de nets», en una crida que ja havia fet abans el govern centrada en tres peticions als veïns: que separin la brossa per fraccions, que posin les bosses dins dels contenidors i que no abandonin voluminosos a la via pública.

Sense casos entre els empleats

El secretari general de sanejament urbà d’UGT precisa que, fins al moment, «ni a Reus ni a la província s’ha detectat cap cas de coronavirus entre els treballadors, toquem fusta» i subratlla que «el servei està garantit a través de les rotacions» i que «a més dels EPI que s’han repartit als empleats, també hi ha a disposició un fons de mascaretes i guants». La plantilla ha assumit aquests dies les feines de desinfecció que es duen a terme en zones d’elevat trànsit de persones i a les illes de contenidors. «Es fa servir un desinfectant que està molt bé», apunta De Sande, que recorda que «al principi, aconseguir el material de protecció va ser difícil perquè és difícil per a tothom, però s’ha pogut fer». El producte és una solució d’aigua que segueix les recomanacions del Departament de Salut, segons va informar al seu moment l’Ajuntament.

Les mesures de confinament per limitar la propagació del coronavirus «també han fet que la situació sigui diferent a la normal, quan tothom surt al carrer i escombradores i camions van sobrecarregats». De Sande demana «que l’Ajuntament intenti fer les coses bé i faci un plec de condicions com toca on entri la revisió salarial de tots els treballadors i treballadores» i es tiri endavant el nou concurs. Al desenllaç del ple de divendres, Pellicer ja va avançar que la nova licitació s’activaria «quan es normalitzi tot», després que les al·legacions presentades davant el Tribunal Català de Contractes per FCC Medio Ambiente i Fomento Valencia Medioambiente. Dels 18 nous vehicles, una part ja estan al parc i la resta «entraran en les pròximes setmanes». El ple també ha aprovat la revisió de preus del servei per a l’any 2020, que s’ha fixat en 10.238.797 euros més l’IVA.

tracking