Diari Més

Transport aeri

L'ajornament de la temporada a l'Aeroport de Reus deixa 14 treballadors «sense feina i sense ingressos»

UGT denuncia que el canvi de dates «no els permet acollir-se a prestacions del decret d’alarma» i Aena assegura que se’ls incorporarà l’1 de juny

Una imatge d'arxiu de les pistes de l'Aeroport de Reus.

Aeroport de Reus, pistaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’endarreriment de l’inici de la temporada d’estiu a l’Aeroport de Reus arran de la crisi del coronavirus comportarà, segons denuncia el sindicat UGT, que un total de 14 empleats «no comencin a treballar en la data que inicialment se’ls havia comunicat i, per tant, es quedin aquí durant uns mesos sense sou i amb una promesa d’Aena que els incorporaria més endavant, sense poder acollir-se a cap de les prestacions que recull el decret d'alarma». Alguns d’aquests professionals «ja estaven, des del març, realitzant el període de formació» per ocupar el lloc de feina i almenys una part «havien signat el nomenament per incorporar-se l’1 d’abril».

Tot i que la campanya turística hauria d’haver arrencat a l’aeròdrom el passat 29 de març, «s’ha ajornat a l’1 de juny» per les restriccions de mobilitat que tant el govern espanyol com els d’altres països apliquen per contenir la propagació de la Covid-19. UGT critica la «mala fe i poca ètica» d’Aena per «fer venir aquest personal des de diferents punts del territori amb l’amenaça del coronavirus ja present i la promesa d’un contracte fix discontinu» que no es produirà d'immediat. I lamenta que alguns dels professionals que s’han desplaçat a Reus per generar aquest torn addicional i cobrir la temporada d’estiu «estaven cobrant prestació per desocupació» mentre que «altres tenien contractes en altres aeroports i organismes públics, als quals van haver de renunciar». «Alguns d'ells van buscar habitatge de lloguer, amb la despesa que comporta desemborsar la quantitat d'un mes per avançat, fiança i import de despeses d'immobiliària, i el 20 de març, després que es publiqués el RD 8/2020 de mesures econòmiques, l'empresa els va comunicar que a causa de l'emergència de la Covid-19 no els oferia el contracte de fix discontinu i que a partir de l'1 d'abril es queden sense feina i sense possibilitat d'acollir-se a cap tipus de prestació detallada en el decret», lamenta el sindicat.
Fonts d’Aena consultades en aquest sentit precisen que «el que s’ha fet és retardar l’inici de la incorporació del personal de reforç de la temporada alta fins a l’1 de juny» i que «la plantilla ja ha sigut informada». I apunten que «en un principi, la contractació era de principis d’abril a principis d’octubre i que» arran d’aquest endarreriment, «el que s’ha plantejat és que els mesos de treball convinguts no es modifiquin, que els contractes no s’acabin el 31 d’octubre i que s’allarguin fins el 31 de desembre». Des d’aquest mes i mentre perduri la incidència de la pandèmia, l’Aeroport ha reduït l’horari operatiu a 11 hores diàries.
Resoldre la situació de «desemparament»
«La mala fe de l'empresa continua quan als 5 treballadors que ja van treballar anteriorment a l'Aeroport, havent signat el nomenament per començar el dia 1 d'abril, Aena, presumint d'una falta d'honor desmesurada, els comunica en un correu electrònic que deixa sense efecte el compromís signat fins l'1 de juny de 2020», afegeix UGT, que denuncia que «se’ls nega també la possibilitat d'acollir-se a qualsevol tipus de prestació de les que s'han posat en marxa per la situació d'excepcionalitat per la qual travessem, quedant alguns d'ells sense feina, sense ingressos, sense poder tornar als seus domicilis habituals i amb el mateix perjudici a l'haver contractat ja habitatge».
UGT, que recorda que «l’Estat és el major accionista d’Aena i, per tant, té el control de la companyia en aquests temps difícils» mostra el seu «rebuig» a «aquestes pràctiques» i insta «als responsables intermedis i superiors a resoldre la situació de desemparament en què s'han deixat a aquests treballadors, per part de l’Estat».
tracking