Diari Més

Estat d'Alarma

Reus habilitarà hotels per allotjar-hi convalescents i professionals aïllats

El CMQ absorbeix els pacients del sociosanitari del Sant Joan, tanca les urgències i porta el seu equip a fer serveis a l’Hospital

Unes 40 persones grans van ser reubicades, durant el matí d'ahir, a instal·lacions del carrer Gaudí.

Reus habilitarà hotels per allotjar-hi convalescents i professionals aïllatsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Hospital Sant Joan de Reus «és un equipament molt gran que permet donar cabuda a molta gent» i «la seva capacitat encara pot créixer més, si la situació es compliqués, implementant altres mesures del pla de contingència». Per això, «la previsió, pel dimensionament que pot arribar a prendre el centre i per facilitar la tasca del personal sanitari, és poder atendre allà tots els pacients» afectats per coronavirus, tal com explicava ahir el regidor de Salut, Òscar Subirats. Ara bé, la Regió Sanitària també treballa, de la mà de l’Ajuntament, en «el model d’Hotels Salut, que fa dos caps de setmana que s’aplica a Barcelona i que confio que ben aviat pugui estar en marxa a Reus», afegia Subirats, que deia que «això permetrà que, en tota la part de convalescència, un cop el pacient és donat d’alta però encara requereix uns quinze dies per deixar de ser transmissor, es puguin emprar els establiments hotelers de la ciutat per passar aquest període». Els hotels proporcionarien, igualment, tot «un servei a tots els professionals en els casos en què han de mantenir la quarantena i l’aïllament, per no posar en risc les seves famílies i el seu entorn».

Tant el consistori reusenc com la direcció de l’Hospital Sant Joan de Reus acompanyen en aquesta planificació al Departament de Salut, que és qui la lidera i qui «s’està fent càrrec del muntatge dels equipaments a partir dels serveis». El regidor de Salut apuntava ahir que «s’està parlant amb diferents hotels» de la capital del Baix Camp sense estar en disposició d’avançar amb quin nombre de places es pretén comptar ni quins seran, en concret, els hotels que es prestin a aquesta labor.

Al seu torn, fonts de Salut consultades precisaven que s’està parlant amb hotels per tal de poder concretar el plantejament, el qual s’aplicarà sempre que sigui necessari. La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la Província de Tarragona (FEHT) va emetre fa pocs dies un comunicat on detallava que «hi ha establiments que ofereixen serveis essencials per allotjar el personal de serveis bàsics i transportistes, i d’altres allotjaran a pacients o gent gran».

Garanties per als usuaris d’edat

En paral·lel, el Sant Joan va realitzar ahir al llarg de tot el matí el trasllat de prop de 40 pacients, el total de la seva planta de sociosanitari, cap a instal·lacions del CMQ, que «s’ha convertit en auxiliar per oferir tasques de suport i que l’Hospital quedés alliberat al màxim d’activitat ordinària i es pogués centrar exclusivament en atendre tots els positius» de Covid-19. En el dispositiu van participar dues ambulàncies coordinades amb agents del cos de la Guàrdia Urbana de Reus. Els usuaris van ser desplaçats fins al carrer Gaudí per parelles. La reubicació «permetrà dues coses: el pacient del sociosanitari, que acostuma a ser d’edat avançada, es mou a un altre centre amb més garanties per separar-lo de qualsevol focus d’infecció i, alhora, es buiden certs espais de l’Hospital que faran un servei directe a mesura que avanci l’evolució» de la pandèmia.

A més, «des de dijous, el CMQ ha desprogramat tota la seva activitat quirúrgica a la planta que gestiona dins de l’Hospital Sant Joan i, ara, està en ple funcionament i rendiment realitzant tota l’activitat quirúrgica ordinària de l’Hospital». Les urgències del CMQ «també han tancat» i els seus professionals «es traslladen cap a l’Hospital Sant Joan per seguir donant atenció allà i que l’equip d’urgències de l’Hospital es pugui centrar en tots els casos de Covid-19 que vagin entrant». Per tant, tal com explicava Subirats, al carrer Gaudí «només queden ara dues activitats: la sociosanitària, fruit dels pacients que hi han arribat des del Sant Joan, i tots els metges de capçalera que atendran aquelles mútues públiques que funcionen mitjançant el sistema de mútues, com MUFACE i altres».

Les dependències de l’antic hospital on es feien feines en els darrers mesos per ubicar part de les funcions que ofereix el CMQ no entren en el mapa d’equipaments disponibles pel fet que, al moment de declarar-se l’emergència sanitària, estaven immerses encara en diversos processos de licitació per quedar plenament enllestits.

Creix l’ocupació de l’UCI

Subirats reiterava ahir un «missatge de confiança» en la capacitat del sistema sanitari per afrontar els reptes que està plantejant la pandèmia i assegurava que «en aquests moments hi ha tot un equip de persones i professionals que estan treballant molt intensament per tenir la millor garantia d’atenció si algú queda afectat». En els cinc dies que, fins ahir, havien passat des de la darrera compareixença pública del regidor de Salut, «l’ocupació en planta s’ha triplicat» a l’Hospital Sant Joan i «en el cas de l’UCI, ha pujat un 25%». En aquest mateix període, «hi ha hagut un acumulat de sis persones difuntes», explicava, i recordava que «la millor mesura que podem prendre continua sent mantenir-nos ferms en el confinament i seguir les pautes de prevenció com ara respectar les distàncies i rentar-nos les mans». Segons l’actualització telemàtica de dades de la Generalitat, el Baix Camp comptava fins ahir amb 443 tests realitzats, 69 dels quals van resultar positius. Al Priorat –que igualment forma part de l’àrea d’influència de l’Hospital Sant Joan de Reus–, els positius eren dos en un total de 23 proves.

Les residències tenen protocols

Un altre dels temes que preocupa el govern de Reus és el de la situació a les residències de gent gran. Sobre aquest àmbit, Subirats insistia ahir que «existeix un protocol molt marcat pel Departament de Salut, conjuntament amb el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, de quin ha de ser el pla a executar en el cas que aparegui algun positiu en una residència».

«El protocol marca que, si no és que el cas prengui gravetat com per anar a l’Hospital, es tractarà directament a la residència sempre prenent les mesures d’aïllament que corresponen al pacient i també les que corresponen als professionals que hi han de tenir contacte», afegia Subirats, que deia que, en el cas de Reus, «no ens costa que hi hagi hagut cap mala praxi per part de les residències». «Sí que ens consta», deia, «el neguit per part de les direccions de centres». «I no em queda cap més remei que repetir que s’han de prendre totes les mesures de prevenció per impedir que es propagui la pandèmia», concloïa.

tracking