Diari Més

Estat d'alarma

Els ajuntaments fan llistes d'alimentadors perquè les colònies de gats mengin

Tarragona i Reus recopilen dades dels voluntaris d’entitats que fan la tasca, permesa al decret de Sánchez per «prevenir un impacte en la salut pública»

Els qui es cuiden dels felins, que agreixen el suport a la situació, van sols i duen guants i mascareta.

Els ajuntaments fan llistes d'alimentadors perquè les colònies de gats menginOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Diversos ajuntaments han elaborat, en els darrers dies, registres o llistes amb les dades de les persones que habitualment alimenten colònies de gats per tal que puguin seguir duent a terme les seves funcions tot i l’ordre de confinament. La tasca està contemplada en una instrucció del Ministeri de Salut, vinculada al decret d’alarma, que indica que «el desplaçament de les persones la finalitat de les quals sigui l’alimentació, el rescat i la cura veterinària dels animals domèstics que habiten en els espais públics urbans» no estava prevista d’inici però sí que es permet «per a prevenir un impacte negatiu en la salut pública». La mateixa instrucció detalla que, quan la labor «vingués desenvolupant-se amb caràcter voluntari per aquelles entitats degudament acreditades a aquest efecte per les administracions locals», les entitats «podran seguir fent aquesta activitat» a la via pública.

Des de les entitats Gaia Tarragona i Tarraco Gats es mostren «contents» pel fet que l’Ajuntament de Tarragona «mostri el seu suport en aquesta situació d’urgència perquè les alimentadores puguin continuar fent la seva tasca malgrat l’estat de confinament, ja que els animals necessiten les mateixes atencions i alimentació, i hi havia por que no es pogués fer».

El govern tarragoní ha acordat, mitjançant un decret amb data d’aquest 25 de març, «autoritzar a les entitats gestores de colònies de gats ferals Associació Gatuninos Torreforta, Associació RodogatsPerePau, Associació Tarraco Gats, Donar x Donar, Grup Acollida i Adopcions d’Animals Tarragona (GAIA), per seguir tenint cura dels animals» en les condicions establertes en l’ordenança d’animals. Per poder-ho fer, les entitats han facilitat dades d’un màxim dos alimentadors per colònia i «es comprometen, sota la seva responsabilitat, a que les persones proposades no estiguin incloses en col·lectius de risc i que comunicaran als voluntaris que han de prestar les cures individualment». Gaia Tarragona i Tarraco Gats afegeixen que «voldríem que, quan passi el confinament, es puguin gestionar els carnets encara no operatius de moltes colònies» donat que la situació «provoca desprotecció de les persones que tenen cura dels animals i fan una alimentació adequada».

«No hem tingut problemes»

Des de Reus, al Refugi Baix Camp expliquen que «no hem tingut problemes» perquè «des de Medi Ambient ens van demanar que féssim una llista amb totes les alimentadores per si les aturava la Guàrdia Urbana, perquè els carnets que tenim encara són del 2017». «Moltes alimentadores havien trucat preguntant què podria passar però els ho vam explicar i cap ens ha trucat dient que hagi passat res», afegeixen. El Refugi Baix Camp té «unes 80 colònies controlades» tot i que «van variant a mesura que es van fent les esterilitzacions». De persones alimentadores «en tenim una per colònia com a mínim». Els alimentadors segueixen una rutina de manera que «els gats ja saben més o menys quan tindran el menjar que se’ls hi posa, que habitualment és sec. Quan elles marxen, tot queda com estava abans». «A banda, si veuen que algun gat no està bé, també avisen. Es preocupen per ells», apunten. Al seu torn, des de Reus Gats, apunten que «l’Ajuntament de Reus es va posar en contacte amb nosaltres i nosaltres hem fet, també, una acreditació per les persones amb què tenim contacte directe, per si hi ha qualsevol incidència», amb al voltant de cinc colònies.

tracking