Diari Més

Estat d'Alarma

L'Hospital de Reus registra les primeres morts per coronavirus

El Sant Joan centralitzarà els positius de la seva àrea i desplaça serveis al CMQ

Imatge de l'accés principal a l'Hospital Sant Joan de Reus

Generalitat i Ajuntament impulsaran dilluns el nou model de gestió de l'hospital Sant Joan de ReusACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Hospital Universitari Sant Joan de Reus assumirà «tota l’atenció als pacients que han donat positiu per coronavirus» dins la seva àrea d’influència –el Baix Camp i el Priorat– i el CMQ «està posant ara a disposició del Sant Joan l’atenció a l’activitat quirúrgica ordinària que encara havia de fer l’Hospital i, més endavant, acollirà també tota l’activitat sociosanitària». Així ho explicava el regidor de Salut de l’Ajuntament de Reus, Òscar Subirats, que ha concretat que la reorganització respon a «plans de contingència que s’havien muntat molts dies enrere preveient la corba de creixement i que caldria alliberar l’Hospital i concentrar-lo exclusivament en l’atenció a aquests casos».

En comparació amb dies anteriors, detallava Subirats, «s’ha incrementat la pressió hospitalària» i «per primera vegada hi ha més atenció a l’UCI que a la planta». També «podem lamentar que ja hi ha hagut algun cas on no s’ha pogut fer més i, entre les persones ateses, ja comptem difunts», precisava el regidor, que no ha volgut entrar en el detall de les dades «perquè el Departament de Salut centralitzarà ara les estadístiques i anem tots a una». «L’Hospital no està ni molt menys ple al màxim sinó que pot absorbir molta més de la corba de creixement que es preveu en els pròxims dies i aquí estarem i estaran sempre tots els professionals per atendre qui ho necessiti», afegia Subirats.

Pel que fa a la reorganització sanitària, ha dit que «s’ha establert una coordinació entre l’Hospital i el CMQ amb una sola direcció» i «el CMQ està fent tasques de suport assistencial en tot el que necessiti el Sant Joan». Els serveis del CMQ es presten únicament a les dependències del carrer Gaudí donat que les que es preparaven al carrer Sant Joan «estaven enmig del concurs d’aprovisionament i, per tant, és molt difícil que s’hi pugui fer alguna activitat», detallava Subirats en una nova compareixença del Comitè d’Emergències de l’Ajuntament de Reus.

El regidor ha destacat que «tenim una gran sort de poder disposar d’un equipament sanitari com és l’Hospital Universitari sant Joan de Reus i un altre com el CMQ. Això ens permetrà, durant aquests dies de crisi, atendre de la millor manera possible tots els casos que es vagin reproduint tant a la ciutat com a tot el territori en el qual és referència l’Hospital».

«Tenim la gran sort que els dos equipaments d’atenció sanitària siguin, en aquests moments, de titularitat municipal perquè podem garantir una coordinació absoluta i plena. Així estem treballant ara», ha afegit, alhora que agraïa la dedicació dels sanitaris i el gest dels col·lectius, entitats i empreses que estan donant material.

Els establiments d’alimentació

D’altra banda, Subirats també ha informat que es començarà a treballar en un paquet de recomanacions per millorar la prevenció en l’àmbit de la restauració i els comerços de venda d’aliments i «minimitzar el risc de contaminació amb la transacció de la mercaderia o de l’aliment» en aquests punts que es consideren ara entre els que registren activitat. La finalitat és, també, «preservar els ciutadans que vagin a comprar tant com preservar la seguretat dels treballadors que estan distribuint» en un moment en què sortir a fer la compra és una de les poques activitats permeses dins del decret d’alarma. Per això, «posarem el focus en els llocs on inevitablement s’ha de produir un contacte» amb la meta d’«evitar els riscos» i «que tot es faci aplicant les millors mesures possibles». Entre altres coses, alguns establiments «rebran un formulari en forma de checklist perquè puguin saber si les mesures que prenen són les correctes o si és necessari cal alguna més».

També, segons ha anunciat el regidor de Salut, «encetarem una línia vinculada a restaurants o establiments que estan servint menjar a domicili per tal que es pugui fer una cadena de l’elaboració i de la distribució amb totes les garanties».

tracking