Diari Més

Estat d'Alarma

Els serveis d'atenció a la dona han rebut 8 consultes a Reus en la quarantena

El govern reforça les vies de comunicació i el suport a víctimes de violència durant el confinament, que «redueix les ocasions on l’entorn detecta casos»

Un instant de les mobilitzacions d'aquest 8-M.

Els serveis d'atenció a la dona han rebut 8 consultes a Reus en la quarantenaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament de Reus garanteix i ha reforçat, coincidint amb l’inici de la quarantena, les opcions de què disposa de manera habitual per oferir suport a les dones en el seu conjunt i, igualment, a aquelles que són víctimes de violència de gènere. La mesura, anunciada pel govern fa pocs dies, implica que la ciutat compta ara amb fins a tres vies d’actuació: l’Oficina d’Atenció a la Víctima, el telèfon 900 900 120 implantat per la Generalitat i un nou contacte que el Servei Integral d’Atenció a les Dones (SIAD) ha habilitat arran del tancament de l’espai físic del Casal de les Dones i que permet trucar al 671 051 164 o escriure a casaldones@reus.cat quan sigui necessari.

Montserrat Flores, regidora de Participació, Ciutadania i Transparència, recorda que, coincidint amb les indicacions de confinament, «possiblement hi ha dones que es troben condicionades per la situació i busquen què fer. Això ens preocupa i per això oferim canals de contacte». Des de l’inici de l’aplicació del decret d’alarma, «el conjunt dels serveis d’atenció a les dones ha rebut 8 consultes: 7 al telèfon del Casal de les Dones i 1 a l’Oficina d’Atenció a la Víctima».

Eines presencials i telefòniques

Tal com concreta la regidora, «l’Oficina d’Atenció a la Víctima està ubicada a la comissaria de la Guàrdia Urbana i hi pot anar qualsevol persona directament a manifestar que és o que es considera víctima de violència de gènere». Fet aquest pas, «exactament com sempre, la Guàrdia Urbana té un equip preparat per aquests casos, ara també amb les corresponents precaucions sanitàries del moment que travessem». Una «segona via» que «també es manté tal com existia» és el telèfon 900 900 120, la línia d’atenció contra la violència masclista que és gratuïta i confidencial i funciona tots els dies de l’any, durant les 24 hores del dia. A banda d’aquestes dues eines, «Reus també té un altre servei, que és el SIAD, on es reben tant dones que són víctimes de violència de gènere com dones que tenen qualsevol tipus de consulta pel fet de ser dones». Així, és un sistema «totalment discret per què, quan hi vas, ningú pot saber què hi vas a fer ni què preguntes». El SIAD es localitza al Casal de les Dones però ara que l’espai està tancat per la quarantena del coronavirus «hem posat en circulació el telèfon mòbil 671 051 164» i el correu casaldones@reus.cat. «Per tant», conclou Flores, «hi ha recursos més policials i recursos més oberts a diferents tipus de consultes, presencials i telefònics».

En el context del confinament, si una dona està patint una agressió masclista a casa seva «pot sortir al carrer, perquè es tracta d’una causa major», apunta la regidora, que precisa que «evidentment, ha d’anar a denunciar-ho». Flores detalla que «si surt perquè està vivint aquesta situació, ha de buscar ajuda, hem d’intentar posar-hi remei» i «a partir d’això, s’actuarà amb les mesures preventives habituals de separació i amb d’altres, que continuen vigents amb els mitjans que tenim». «Abans de l’agressió física acostuma a venir l’agressió psicològica, que és anterior, més duradora, més lenta i va creixent», apunta, i subratlla que «qualsevol dona que es trobi en aquesta situació, no cal dir que no té per què aguantar-ho». L’obligació de quedar-se a casa «ha canviat dues coses: que les dones estan molt més exposades aquests dies, passen molts més temps amb aquells que actuen contra elles amb violència; i, a més, han disminuït les ocasions en què la gent de fora ho pot detectar». La regidora explica que «sovint, els veïns, les amistats, quan veuen en una dona que coneixen una actitud, una situació... li poden preguntar què li passa i aquesta pregunta pot desencadenar una reflexió en la dona i espais d’ajuda». Com que ara això no té lloc, «oferim vies de contacte alternatives».

tracking