Diari Més

Estat d'alarma

Una reusenca que viu a Polònia remarca que «la gent s'ha autoconfinat»

Resideix a la ciutat de Gdansk, de més de mig milió d’habitant, on ahir diumenge hi havia 16 contagiats, i 547 en el conjunt de Polònia

Marta Vilalta, a la zona on resideix a la ciutat polonesa, on els ciutadans s'han autoconfinat

Una reusenca que viu a Polònia remarca que «la gent s'ha autoconfinat»cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Marina Vilalta és una reusenca resident a la ciutat polonesa de Gdansk que treballa telemàticament i que viu des de la llunyania la crisi del coronavirus a Catalunya. Al seu país de residència la pandèmia també ha arribat, però en molta menys proporció que en altres punts d’Europa. Ahir diumenge al matí el govern polonès va anunciar que hi havia detectats 547 contagis i sis persones mortes, mentre que a Gdansk, localitat portuària de més de mig milió d’habitants, n’hi havia 16 contagis. Tot i aquestes dades, gens comparables a les d’Itàlia o Espanya, la major part dels polonesos han optat per autoconfinar-se.

Vilalta tenia previst viatjar a la seva casa de Castellvell del Camp, on resideix la família, fa dos diumenges, el 15 de març, però el govern de Polònia va decidir tancar les fronteres el dia anterior. «Podies sortir del país, però no tornar si no eres polonès i la companyia aèria va cancel·lar el vol a Barcelona». De fet, Polònia va ser el primer país europeu en tancar les seves fronteres, fet que va ser qüestionat per altres estats de la Unió Europea.

Com a resultat de les notícies que arribaven d’altres països, «sense que ningú digués res la gent va decidir quedar-se a casa», va comentar Vilalta. Passats uns dies, romanen oberts al públic «els supermercats i els serveis essencials, però també grans establiments comercials de marques molt conegudes arreu, tot i que la gent no hi va», va dir Vilalta.

La jove reusenca forma part de la plantilla d’una multinacional on el treball telemàtic és un fet habitual. Vilalta ja havia experimentat aquest sistema laboral abans que esclatés la crisi produïda per l’expansió del coronavirus. «Com puc treballar telemàticament, m’havia plantejat fer-ho des de Castellvell per estar a casa en moments tan difícils, però tal com estan succeint les coses, me n’alegro d’estar a Polònia, tot i que penso molt en la família, amb qui mantinc un contacte diari». Vilalta recorda que en el moment que el govern polonès va prendre la decisió de tancar la frontera «només hi havia dues persones contagiades a Gdansk», una de les ciutats més importants del país. Vilalta va afegir que «el diumenge hi havia molta gent caminant, però menys del que és habitual en el transport públic, que funciona amb normalitat». El seu pare tenia previst visitar-la a Gdansk el pròxim mes d’abril, però el desplaçament no serà possible «per la cancel·lació dels vols». «Son temps de fer sacrificis», va dir la reusenca.

Aspecte que ofereix un parc de Gdansk, sense gent al carrer

Una reusenca que viu a Polònia remarca que «la gent s'ha autoconfinat»cedida

tracking