Diari Més

Estat d'alarma

La mesquita As-sunnah tanca i s'aturen les classes a l'escola annexa

L’Associació dels Musulmans de Reus paralitza el centre de culte, igual que altres 40 comunitats a Tarragona, i vol cosir mascaretes però no rep permís

L'avinguda Vidal i Barraquer de Tarragona mostrava ahir una imatge inusual tot i ser diumenge

La mesquita As-sunnah tanca i s'aturen les classes a l'escola annexaJosep Maria Llauradó

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des del 15 de març, dos dies després d’haver anunciat la suspensió de l’oració del divendres –la més multitudinària de la setmana– en el marc de les accions de control del coronavirus, la mesquita As-sunnah de Reus manté les portes tancades i ha cessat tota la seva activitat. Abans, ja s’havien aturat les classes d’àrab on es formen regularment prop de 230 nens i també la resta d’ensenyaments que s’imparteixen a la nau annexa, al polígon Granja Vila.

La comunitat se cenyeix així a «les recomanacions de la Conselleria de Salut, els Mossos d’Esquadra i l’Ajuntament», tal com detalla el comunicat adreçat als usuaris de les instal·lacions del carrer Tolerància. En la mateixa situació es troben els «gairebé 40 centres» dedicats al culte islàmic a la demarcació de Tarragona, ara «també tancats, com a tota Catalunya i segurament a Espanya», explica el portaveu de l’Associació dels Musulmans de Reus i Comarca, Mohamed Said Badaoui. La data de tornada era el dia 27 però el perllongament de la quarantena obliga a esperar per analitzar si recuperar la normalitat és viable.

«Encara que no sigui a la mesquita, cadascú pot pregar a casa seva i això és el que fem», detalla Badaoui, que insisteix que «tal com ens han indicat, ara toca no sortir i aquest és el missatge que intentem fer arribar a les nostres comunitats, així com que segueixin les instruccions dels cossos de seguretat i l’administració». As-sunnah no s’ha plantejat, fins al moment, l’ús d’eines online per la pregària. «La religió recomana a les persones que, si disposen de temps i capacitats, és millor fer l’oració en congregació: ajuda a generar més germandat, suports, detectar necessitats, preguntar si ha passat alguna cosa quan algú falta… Però, en aquesta situació, la prioritat és quedar-se a casa», apunta el portaveu dels musulmans de Reus.

Instruccions en àrab

Les instruccions de confinament estan presents entre el col·lectiu musulmà, aclareix Badaoui, que recorda que «la Generalitat ha redactat cartells en àrab, els quals difonem a través de les xarxes» i, així, «podríem dir que arriben a tothom».

Inspirada en una iniciativa del Centre Cultural Islàmic Català, amb seu a Barcelona i que des de fa dies elabora i lliura mascaretes a gent gran i persones del barri, a la comunitat d’As-sunnah «se’ns havia acudit realitzar la mateixa activitat aquí, amb voluntaris que ho volen i aprofitant l’espai de la nostra escola, però des de l’Ajuntament ens han dit que no era possible malgrat que a Barcelona estigui funcionant, i hem de seguir les indicacions». La mesquita tenia «voluntaris que havien portat les seves màquines per cosir i els materials, els quals ens havien estat donats de forma altruista per un basar de Reus», així que «només era posar-nos-hi», afegeix Badaoui, que diu que «quan hem preguntat a les autoritats i l’administració, ens han dit que no està permès, tot i que l’espai és de més de 250 metres quadrats i les persones que s’hi dedicarien són cinc, estarien a més de dos metres i durien guants i mascareta». La tela «és amb un mínim de 50% de cotó, com al Centre Cultural Islàmic Català» i les mascaretes «ni que no fossin com les dels hospitals, podrien aportar a la gent que va pel carrer, perquè hi ha necessitat i la gent pregunta».

En un context en què les ordres sobre què es pot fer i què no varien cada dia, «si en qualsevol moment se’ns permetés, estem disposats a començar». El govern de Reus ha anunciat que treballa en un registre de voluntaris i que «s’estan recollint oferiments i se’ls diu que ens posarem en contacte amb ells; s’obrirà un espai per regular-ho al web municipal».

tracking