Diari Més

Demanen donar sang i que la ciutadania «no confini la solidaritat»

El Banc de Sang avisa que és «necessari i segur»

El bus del Banc havia rebut ahir a mig matí, davant del Mercat Central de Reus, unes 25 persones.

Demanen donar sang i que la ciutadania «no confini la solidaritat»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

«El coronavirus no es contagia per la sang. Se’n pot seguir donant, i se n’ha de seguir donant, sempre tenint presents mesures que garanteixin la seguretat de tothom: prendre la temperatura, rentar-nos les mans, comprovar la bona salut o mantenir la distància, entre algunes altres». Ho explica Núria Vilanova, la coordinadora de donacions del Banc de Sang i Teixits de Tarragona i les Terres de l’Ebre que ahir va fer aturada a l’entrada del Mercat Central de Reus amb un bus. A mig matí, ja hi havien acudit prop de 25 persones. Vilanova anima a que el ritme no baixi durant la quarantena i demana a la ciutadania que «no confini la seva solidaritat». Recorda que, «a Catalunya, es necessiten cada dia al voltant d’unes 800.000 donacions».

Darrerament, es recomana als donants que reservin cita prèvia a través del lloc web del Banc de Sang (donarsang.gencat.cat) per tal de «no generar esperes». S’ha ampliat la distància entre persones tant als autobusos com a qualsevol altre espai «per garantir que no hi hagi cap risc per a ningú», els professionals «disposen de tot el material que és necessari perquè no passi res –guants, mascaretes– i els equips són d’un sol ús i es treuen de l’envàs al moment de fer-los servir». «Donar sang és completament segur i necessitem que les persones continuen venint a fer-ho», afegeix.

Millor anar amb reserva prèvia

Els punts de donació al territori «es mantenen oberts amb normalitat i qui vulgui hi pot acudir, preferiblement un cop hagi reservat hora per facilitar que mai s’acumuli molta gent». Al Mercat Central, ahir, es van col·locar carpes per omplir els pertinents formularis fora de l’autocar i també s’han començat a subministrar a alguns punts bolígrafs d’un sòl ús, tot i que els donants tenen l’opció de descarregar-se els impresos d’internet i emplenar-los directament des de casa. L’Ajuntament de Reus va informar ahir que s’està «estudiant habilitar un espai a l’antic hospital per traslladar-hi activitat del Banc de Sang i incentivar les donacions».

Vilanova apunta que, coincidint amb la quarantena pel coronavirus, «vam tenir uns dies en què les reserves van estar més baixes, i això és el que intentem que no torni a donar-se». Ahir, hi havia sang disponible «per a nou dies, que és una xifra que està bé». El gest d’acudir a donar pren especial importància «en un moment en què encara no acabem de saber ben bé quina serà l’afectació del coronavirus i què es necessitarà als hospitals» però serà essencial de manera permanent perquè «als malalts, a determinats pacients oncològics o als que se sotmeten a operacions, els pot fer igualment falta».

Abans que hi hagi més contagis

«Si un es troba bé, no té febre ni pren antibiòtics i supera el cribatge que s’ha fet sempre, no ha de tenir cap problema per donar sang», subratlla Vilanova, que diu que «no sabem què passarà, com es trobarà la gent a partir d’ara, però ara als que estan bé i no tenen contacte amb ningú que pateixi alguna infecció, els demanem que vinguin a donar sang. És positiu tenir les reserves una mica altes perquè, si arriba un moment que hi hagi moltes persones tinguin el coronavirus, llavors ja no podran donar i en canvi la sang sí que continuarà sent necessària». Als qui donen sang se’ls hi poden fer justificants per no tenir problemes per haver sortit al carrer malgrat la quarantena.

tracking