Diari Més

Associacions de botiguers de Reus criden a fer les compres bàsiques als negocis locals

Demanen al veïnat que «no hi hagi comerços oberts sense clients als nuclis i grans superfícies plenes» i assumeixen que alguns desapareixeran

Locals tancats, ahir al matí, al carrer Galera de Reus.

Associacions de botiguers de Reus criden a fer les compres bàsiques als negocis localsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les associacions de botiguers de Reus insten a acudir al comerç de proximitat per comprar els productes que, durant l’aplicació del decret d’alarma, s’han considerat bàsics i està permès adquirir. És, segons defensen les entitats, una manera de pal·liar la repercussió econòmica de la quarantena als negocis locals i, alhora, «una bona forma d’evitar les aglomeracions que poden donar-se a grans superfícies i complir amb les mesures de seguretat per evitar contagis». També «un gest de recompensa per l’esforç de les persones que, en aquests moments, atenen rere els taulells perquè la resta puguem confinar-nos».

Els minoristes afronten ara el repte de negociar devolucions amb els proveïdors i demanen l’«ajuda dels clients i de les administracions» per frenar el previsible impacte del coronavirus. Respecte a la situació dels empleats, sostenen que les mesures «seran més o menys dràstiques depenent de quant de temps s’allargui l’aturada» i s’assessoren sobre la possibilitat de l’expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO), a què alguns ja han decidit acollir-se.

N’hi ha que reclamen «que no es permetin» les vendes online perquè «suposen un greuge per a les botigues físiques que han hagut de tancar» i altres que miren d’organitzar-se en una plataforma digital i passar a oferir productes a la xarxa. Alguns establiments que mantenen abaixada la persiana han habilitat telèfons per respondre a urgències a domicili «seguint tots els protocols sanitaris».

«El comerç de Reus és fort i creiem que ens en sortirem», explica la presidenta de la Unió de Botiguers de Reus, Meritxell Barberà, que no amaga que «hi haurà gent que patirà molt i tancarà». Barberà demana, amb els petits que obren per prestar serveis essencials, «consciència col·lectiva» perquè el veïnat els triï a l’hora d’adquirir articles de primera necessitat «si volem que el cor de Reus no deixi de bategar».

Urgències per telèfon

L’entitat publica recomanacions i les decisions preses a www.ubr.cat. I també ha generat un canal de Telegram, amb el nom d’Unió de Botiguers, on «convidem a comerços que no estan associats a unir-se per estar tots al dia». Barberà explica que, tot i les persianes abaixades a la majoria de negocis, «per internet encara es pot vendre i volem que s’aturi perquè és un greuge amb el comerç de proximitat i no té sentit que hi hagi transportistes que s’estiguin desplaçant si no és per alimentació». A xarxes, la UBR ha fet penjat un mòbil per als comerciants que tinguin consultes. Per als clients, «moltes botigues tenen un telèfon de servei a urgències».

Pau Salvadó, que és president de l’Associació de Comerciants d’El Pallol, valora que «ens toca adaptar-nos a una situació molt estranya i difícil de la millor forma» i diu que «encara ens estem informant sobre què podem fer». L’Ajuntament, al seu torn, ha acordat ajornar l’IBI i la taxa de la brossa a qui tanqui per obligació i avançar el pagament de factures.

Crear un ‘marketplace’

Al capdavant d’El Tomb de Reus, Gemma Molné explica que «si no ens ajudem i anem sempre a les superfícies grans, on hi ha acumulació de gent, serà difícil» i diu que als petits negocis «hi ha menys gent i es guarden les distàncies». «No pot ser que hi hagi botigues obertes per productes de primera necessitat i no tinguin clients», afegeix. Pel que fa a l’alternativa digital, Molné valora que «ara tots voldrem vendre per internet però no estem posicionats» i avança que, des d’El Tomb, «estem intentant posar en marxa un marketplace: un grup d’empreses que pengen una part dels seus productes i els posen a la venda a internet, fent una distribució per missatgeria i on cada empresa faci la seva facturació». «És complicat i és costós però estem estudiant com posar-ho en marxa», afegeix. Sobre els ERTO, diu que «la majoria, tots, ens hi acollirem, no hi ha una altra; en aquest temps, hem d’intentar cobrir el mínim». L’entitat també facilita informació al web www.eltombdereus.com.

tracking