Diari Més

Les òptiques tanquen «per la salut de tots» però atenen urgències al telèfon

Responen a «sanitaris o necessitats vitals dels clients» tot i que no s’acolliran al decret perquè, a un metre de distància, «no podem ni graduar»

Dos dels locals que han decidit no obrir al públic.

Les òptiques tanquen «per la salut de tots» però atenen urgències al telèfonOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Almenys la majoria d’òptiques de Tarragona i de Reus, establiments a què el decret d’alarma exclou del tancament obligat que afecta els minoristes durant la quarantena, han mantingut abaixada la persiana aquesta setmana o l’aixequen només per atendre, de manera puntual, «urgències i necessitats reals» i per lliurar comandes molt concretes. Als aparadors poden llegir-se ara notes que informen de la decisió de no obrir «per reduir la propagació de la Covid-19» i aporten un telèfon de contacte per emergències. De vegades, els números es corresponen amb fixes i a l’interior d’alguns dels locals encara hi ha personal que els despenja. Sovint, però, es tracta d’un mòbil gestionat per un sol treballador que resol qüestions sobrevingudes.

En una circular amb data del 15 de març el Col·legi Oficial d’Òptics i Optometristes de Catalunya ja apuntava que «el nostre posicionament ha estat sempre el mateix: recomanem el tancament preventiu dels centres, amb servei només per casos d’urgències» ja que, «a les òptiques, no es pot garantir la distància mínima i es genera un risc per a tots els implicats» arran del coronavirus. Els professionals que han seguit aquesta indicació, gairebé tots si no el 100%, recorden que ho fan «per protegir la nostra salut i, especialment, també la de la població» i es formulen una pregunta que els té preocupats: «Les línies d’ajuts seran només per als que han hagut de tancar per decret o també per als qui, tot i poder obrir, hem acordat per seguretat no fer-ho?».

Aquesta setmana, el Novalent del raval de Santa Anna de Reus està actiu només de 10 a 13 h. i serveix a través de la reixa i amb les llums pràcticament apagades. L’establiment preveu tancar a partir de demà i, com a mínim, fins el dia 30 de març. «Si rebem un avís per alguna emergència, es valorarà com i de quina manera es pot respondre o si a la persona se l’ha de derivar a un hospital o una clínica», expliquen des de l’òptica, on apunten que «en els últims dies hem estat trucant a clients per recollir ulleres o lentilles que tinguessin pendents».

«No deixem ningú sense veure»

En aquest temps, «no s’ha deixat ningú sense veure ni sense escoltar» però «el que no fem ja són coses prescindibles com, per exemple, algú que ja té unes ulleres i se’n ve a fer unes de noves». A més, «sabem que els equips oftalmològics també han estat ja reduint les visites, així que no es genera una gran quantitat de noves peticions». Aturar l’activitat ordinària «és una seguretat per nosaltres i pels mateixos clients», detallen des del centre, on precisen que «ens consta més o menys que totes les òptiques estan fent així i no trepitgem la feina dels altres; és un moment de ser solidaris perquè aquesta època farà molt de mal». Arribats al dia 30, «mirarem com està tot i què fem».

Poques trucades

«Es tracta de fer coses que siguin sempre molt urgents: sanitaris que es queden sense ulleres o no tenen lentilles, reparacions d’algunes ulleres de seguretat o alguna reparació que tenia pendent algun client que està sense veure, sobretot les graduacions altes», expliquen des de l’Òptica Salas, on diuen que «la gent és molt conscient i són poques les persones a qui hem d’atendre». A Reus, «només em moc jo i concentrem tots els viatges en dos dies de la setmana». Encara als inicis del confinament, «la cosa està tranquil·la» tot i que serà «a partir de la setmana que ve, amb el pas dels dies, potser hi ha incidents propis del dia a dia, com pot ser que a algú se li trenquin les ulleres».

En relació a la continuïtat del subministrament de productes a les òptiques, des de la Salas detallen que «en principi, estem rebent vidres, però altres empreses del sector de marques d’ulleres estan ja començant a notificar que possiblement no puguin continuar igual» malgrat que «de moment, el servei ens està arribant». Les mesures de seguretat per evitar contagis pel coronavirus impliquen que «no podem ni graduar perquè necessitem estar a menys d’un metre del client» així com «tampoc ajustar les ulleres, ja que s’ha de mirar com queden darrere de les orelles» o «posar una lentilla a l’ull de ningú». La incertesa sobre les línies d’ajut, «que no sabem si seran només per als establiments que han de tancar sí o sí o també per als que ho fem per seguretat», genera inquietud a un sector que ha optat per «fer prevaldre la salut de tots per davant de qualsevol altra cosa».

tracking