Diari Més

Criden a posar domassos als balcons de Reus i «demanar protecció» a Misericòrdia

Grups de devots fan córrer un missatge que evoca l’episodi religiós de la fi de la pesta a Reus

Un dels domassos que pengen d'un habitatge a l'entorn del carrer Pròsper de Bofarull.

Criden a posar domassos als balcons de Reus i «demanar protecció» a MisericòrdiaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

A alguns balcons i finestres de Reus es poden veure, des de fa uns dies, domassos de la Mare de Déu de Misericòrdia. El responsable de la Parròquia de Sant Joan Baptista, mossèn Pere Dalmau, explica que «hi ha un grup de devots que, pensant que la Mare de Déu de Misericòrdia es va aparèixer en un moment de pesta, els ha semblat bé recuperar els domassos» i detalla que, tot i que la idea no sorgeix de l’Església, «sí que parteix d’un conjunt de gent cristiana» i «veig que hi ha hagut qui s’hi ha sumat». El missatge que corre per xarxes i Whatsapp convida a que «posem el domàs al balcó, tot demanant la protecció de la Mare de Déu de Misericòrdia» davant la propagació del coronavirus.

Mossèn Dalmau valora que la iniciativa «és un signe bonic, una manera de fer una pregària o una manifestació pública» en temps de confinament. Les banderes pengen a pisos del carrer Ample, la plaça de la Llibertat o a Pròsper de Bofarull, entre molts altres. Una de les veïnes que en llueix una al balcó de casa seva concretava ahir que «ens han dit que col·loquem la bandera perquè ens ajudarà a passar la pandèmia com ja va succeir amb la pesta». La tradició religiosa recull que la patrona de Reus, la Verge de Misericòrdia, es va aparèixer al 1592 i va salvar la ciutat de l’epidèmia de la pesta. A aquest relat s’encomana la població que recupera el domàs.

«A Reus, sempre s’han exterioritzat les pregàries a la Mare de Déu de Misericòrdia i, de fet, el 25 de setembre per Festa Major i cada 25 de mes, es recorda» la patrona, explica el prior de la Prioral de Sant Pere, Mossèn Joan Antoni Cedó, que diu que «moltes famílies estan projectant la confiança en la Mare de Déu posant els domassos als balcons». El prior apunta que «des d’algunes parròquies s’ha convidat a fer-ho». En aquests dies en què no hi ha misses presencials, «el Santuari està obert i algunes esglésies també, tot i que complint sempre la llei», afegeix, i diu que «el que no volem mai és afavorir que la gent surti de casa» i «aconsellem participar en l’eucaristia per Youtube». «De la mateixa manera que se surt al balcó per aplaudir, els domassos serveixen per mostrar el desig de que les coses vagin millor, la confiança en la intercessió de la Mare de Déu», apunta el prior, que sosté que «la nostra ciutat no se n’està mai d’exterioritzar el que sent i és una manera de pensar i expressar, a través de Misericòrdia, que el món pot anar millor». L’Arquebisbe de Tarragona va fer arribar dilluns als mossens una carta on els demana que tinguin cura pels més febles «en aquests dies de dolorosa prova».

Iniciativa a Tortosa

A Tortosa, la Reial Arxiconfraria de la Cinta ha animat a tots els ciutadans a que pengin els domassos de la patrona de la ciutat als seus balcons, «com a senyal de pregària pels efectes del coronavirus». Aquesta acció es fa tradicionalment durant la festa major, a principis de setembre, i també el dia la Baixada de la mare de Déu, el 25 de març. Proposen que sigui una mostra de suport a les persones malaltes o afectades pel virus i d’agraïment a tots els professionals i voluntaris que vetllen per ajudar les persones més necessitades durant el decret d’alarma. També es convida a cantar l’himne de la Cinta quan la gent surti als balcons a aplaudir els sanitaris.

També des de l’Arquebisbat de Tarragona han posat en marxa una iniciativa per publicar, cada dia mentre duri el confinament, una pregària a la Mare de Déu, com si es tractés d’una visita espiritual a un santuari o a una ermita de l’arxidiòcesi. Les pregàries es publicaran a la web de l’Arquebisbat.

La Setmana Santa està pendent

D’altra banda, i pel que fa la Setmana Santa de Reus, el president de l’Agrupació d’Associacions de Setmana Santa, Josep Domene, concreta que «hem suspès l’activitat durant quinze dies i, quan passi aquest temps, les entitats que organitzen les diferents processons, preveient com estarà la situació, decidiran si es continua endavant o no».

tracking