Diari Més

Algunes tintoreries obren però decideixen plegar perquè «no ve ni un client»

Recorden, tot i restar excloses del tancament global de minoristes, que «no rentem, habitualment, roba del dia a dia» i que no podrien servir a hospitals

Un dels establiments que ahir al matí esperaven públic.

Algunes tintoreries obren però decideixen plegar perquè «no ve ni un client»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Part de les tintoreries de Reus van obrir ahir al matí al públic complint amb el decret d’alarma, que les distingeix com a excepcions en l’ordre de tancament global dels establiments minoristes. Algunes van aprofitar el servei, després del primer cap de setmana de confinament, per entregar encàrrecs, tot i que «molta gent ja va acudir a recollir la seva roba pendent dijous, divendres i dissabte». Altres avançaven feina de planxa, amb les grans màquines aturades. Totes les que ahir van aixecar la persiana coincidien, però, en una cosa: «No ha vingut ni un sol client a qui no haguéssim trucat abans per lliurar-li alguna cosa ja enllestida, no som un servei ara mateix imprescindible i no seguirem oberts perquè no sembla que tingui massa sentit», explicaven al Diari Més des de City Sec, al carrer Antoni de Bofarull.

L’ordre de garantia de serveis bàsics durant la quarantena del coronavirus permet l’obertura de les tintoreries, en principi, per qüestions d’higiene i de cobertura a persones que no disposen d’electrodomèstics o que no estan en condicions de rentar. A City Sec apunten, però, que «nosaltres no acostumem a atendre roba del dia a dia, sinó mantes, robes delicades o vestits» i expressen que «qui habitualment porta tratge i ens l’ha deixat, per exemple, és segur que en tindrà més d’un».

L’establiment, que havia estat actiu la primera meitat del dia, va decidir no continuar ahir a la tarda perquè «només ha vingut la gent a qui hem trucat». Les peces de roba que han quedat a les tintoreries tancades es podran passar a buscar un cop s’aixequi l’estat d’alarma.

«Tenim obert però no hi ha cap tipus de moviment», concretaven ahir des de la tintoreria Tot Net, a la plaça del Víctor. Durant el matí, al negoci, que atén amb les portes de bat a bat, «no ha entrat cap persona a deixar-nos cap tipus de roba». Per això, «ara estem pensant què farem a partir de demà, però sembla més lògic no obrir si ningú ve».

Des d’algunes tintoreries que ahir van aixecar la persiana recorden que «no som serveis industrials sinó per a la població, no tenim màquines de moltíssima capacitat» i valoren, així, que «no podríem ser útils al moment de rentar, posem per cas, roba d’hospitals o centres mèdics». Per això, «si els clients no venen, no hi ha ningú a qui puguem servir». Davant les mesures de seguretat que s’han de prendre en la quarantena, hi ha tintorers que se senten exposats per estar en contacte amb persones sense que se’ls hagi indicat exactament les proteccions que han d’aplicar i veuen un greuge amb les perruqueries, les quals faran tan sols domicilis. Altres consideren que els consells de distància i higiene són suficients i no veuen en això un problema greu.

Persiana aixecada a l’autoservei

Pel que fa a les bugaderies industrials, a Mesnet, que sí que rentaria roba de centres vinculats a l’atenció sanitària, hi havia ahir moviment i, com a mínim, la intenció inicial de continuar-lo. Al municipi es podien veure oberts, també, locals de rentadores amb sistema d’autoservei, que permetien l’accés de persones i l’ús de les màquines. Al seu torn, el Taller Baix Camp de Reus atura el total de la seva activitat en aquest context excepte les llars, el servei de recuperació d’aliments frescos i la bugaderia, que fa funcions tant per a les mateixes llars com per a tercers i algunes residències, tal com concreten fonts de l’entitat consultades per aquest rotatiu.

Un negoci d'autoservei actiu a la ciutat de Reus.

Algunes tintoreries obren però decideixen plegar perquè «no ve ni un client»Olívia Molet

tracking