Diari Més

La pandèmia del coronavirus

Denuncien manca d'equips de protecció i pressions al personal del CAP Sant Pere de Reus

El sindicat USITAC sosté que «no hi ha ni mascaretes, només roba de quan l’ebola»

Els treballadors atenen «a menys d'un metre» dels pacients.

Denuncien manca d'equips de protecció i pressions al personal del CAP Sant Pere de ReusCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El personal que ofereix atenció sanitària, de neteja i de gestió i serveis tant al CAP com al CUAP Sant Pere de Reus pateix, segons denuncia el sindicat USITAC, «manca de material de protecció per abordar possibles casos de coronavirus» i «es veu obligat a exposar-s’hi» en el desenvolupament de les tasques pròpies del seu lloc de feina.

El secretari general d’USITAC, Josep Tutusaus, lamenta que «els treballadors que atenen als taulells estan a menys d’un metre dels pacients i no disposen de cap barrera, no hi ha equips de protecció individual (EPI) per a les persones que realitzen la neteja de les consultes, gairebé no hi ha mascaretes i hi ha treballadors que se les han volgut posar perquè no se sentien segurs però han rebut indicacions de no fer-ho per no alarmar la població». «Quan es detecta un possible cas el pacient ha de circular per davant d’altres boxes per passar al lloc on se’l revisarà», afegeix Tutusaus, que assegura que «en cas d’emergències, el material que hi ha són els vestits que es van comprar per l’ebola» i que «només quan hi ha una alerta, se li dona mascareta al pacient i a l’administratiu». «A més», precisa, «quan hi ha hagut empleats que s’han negat a intervenir sense uns mitjans mínims, se’ls ha pressionat». USITAC, que apunta que el coronavirus també ha fet suspendre els contactes sindicals, reclama «que tots els treballadors disposin d’EPIs, que se segueixin els protocols de seguretat establerts i que es faci un triatge a l’entrada del centre de salut». El sindicat critica que «les mesures que es prenen estan subjectes a la direcció particular de cada CAP i n’hi ha d’altres a Reus on sí que s’han creat perímetres de seguretat». Un d’ells és «per exemple, el d’Horts de Miró», situat sota la recentment oberta residència d’avis.

Netejar sense tenir els mitjans

Un episodi delicat es va viure el passat 5 de març quan, segons USITAC, «es va demanar a una treballadora que netegés un box on hi havia hagut un cas de sarna però, poc més tard, la treballadora va saber que no havia estat pas això sinó un possible cas de coronavirus». La mateixa empleada, responsable de la neteja a USITAC, relata que va accedir a l’espai equipada per la sarna però no pel coronavirus i que, per tant, s’hi va exposar de ple abans que se sabés que les anàlisis al pacient donarien un resultat negatiu. Duia, en detall, «uns guants i una mascareta», cosa que «se salta tots els protocols» tant per no explicar-li la situació real com per no proporcionar-li l’EPI. La tarda del mateix dia «es va demanar a una altra treballadora que netegés un altre box del CUAP». A ella «sí que se la va informar però, quan va demanar el seu EPI, li van dir que no n’hi havia i que agafés una bata, li donés la volta i es posés les mànigues a les cames com un pantaló, i entrés». A banda d’això, la neteja d’espais on hi ha hagut sospites de coronavirus requereix temps i incrementa la càrrega de les empleades, la situació de les quals USITAC ha denunciat a Inspecció de Treball. El sindicat ha remès una carta al gerent de la Regió Sanitària, Ramon Descarrega, informant de la manca de material.

tracking