Diari Més

Turisme

Quan els menús estaven en francès

La ruta ‘Vermut i cuina al Reus Modernista’ és un passeig històric i gastronòmic per la ciutat

L'Estació Enològica és el punt de partida de la ruta.

Quan els menús estaven en francèsLa Teva Ruta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Quins productes tradicionals i innovadors es podien trobar a l’antiga adrogueria Casa Coder de la plaça del Mercadal de Reus? Quina dieta seguia l’arquitecte Gaudí? Per què a l’antic Hotel de Londres el menú estava escrit en francès? Com afectava la precària alimentació dels obrers reusencs del segle XIX a la seva salut?

Aquestes preguntes, i una bona pila més, troben la seva resposta en la nova ruta que és a punt d’estrenar-se a la ciutat de Reus: Vermut i cuina al Reus Modernista. La proposta és una iniciativa de La Teva Ruta, l’empresa de guiatge gestionada per Mari Carme Granados, que la temporada passada va posar en marxa les exitoses Sketching Tours, o visites guiades acompanyades d’exercicis de dibuix.

«En aquesta ocasió –explica Granados– volem fer conèixer els costums culinaris de la societat reusenca en el temps del Modernisme. D’aquí que parlem de la precària vida dels obrers i la seva alimentació, del refinament de la burgesia, dels seus cafès i restaurants, botigues, mercats i fàbriques d’alimentació. També recordarem receptes originals de l’època, sense deixar de banda la importància del vermut i la seva expansió».

Tot plegat, com no podia ser d’altra manera, té el seu contrapunt gustatiu, ja que la ruta inclou la degustació d’un vermut al restaurant Rofes i un Menú Modernista al restaurant La Rosa dels Vents. L’establiment ha elaborat una proposta a partir de receptes originals de l’època.

La Mari Carme detalla que tota aquesta proposta és fruit d’un treball d’investigació que ha durat pràcticament un any: «vaig documentar-me tant pel que fa a la gastronomia com pel que fa a la història, la societat i l’economia de l’època, perquè aquesta ruta toca tots aquests temes de manera transversal. Vaig consultar les fonts locals i els llibres d’història, així com altres fonts com ara el Diari de Reus, buscant articles que parlessin d’aquestes qüestions o, fins i tot, anuncis de botigues, cafès i restaurants».

La ruta s’inicia a l’Estació Enològica, a l’interior de la qual hi ha la Casa del Vermut i del Vi, i que serveix per detallar la importància de la producció del vi, aiguardent i vermut al Reus dels segles XVIII i XIX. La façana de l’escola Prat de la Riba és l’escenari des d’on es parla de la dieta dels infants, mentre que una passejada pel barri del Carme serveix per conèixer com eren les condicions de vida de les classes baixes i la dieta entre la població femenina obrera. A l’extrem oposat, l’alimentació burgesa troba el seu marc davant de façanes sumptuoses com les de la Casa Tarrats.

La ruta Vermut i cuina al Reus Modernista forma part de les Rutes del vermut, i s’estrenarà el pròxim 21 de març a les 18h. Des de llavors, es farà el tercer dissabte de cada mes. El preu és de 15€ per als adults i 7€ per als infants. El Menú Modernista és opcional, i s’ofereix per un preu de 22€, tant per dinar com per sopar. Per a més informació es pot consultar www.latevaruta.com

tracking