Diari Més

Serveis

La brossa s'acumula a Reus i el govern avisa a FCC que multarà si no la neteja

Veïns critiquen la brutícia i l’Ajuntament exigeix a l’empresa que acrediti que té avaries i llogui vehicles

Contenidors plens al voltant de la plaça de Teresa Miquel i Pàmies.

La brossa s'acumula a Reus i el govern avisa a FCC que multarà si no la netejaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els treballadors de la neteja viària i la recollida de la brossa continuen endavant amb la decisió de no treure del parc d’FCC els vehicles on, després de revisió, s’han detectat avaries o problemes de funcionament que «posen en perill la integritat de qui els condueixen i de la ciutadania». La situació generava ahir, per segon dia consecutiu, una important acumulació de bosses a l’entorn dels contenidors i brossa a les voreres. Veïns de les zones on la problemàtica s’ha fet visible, com ara la plaça de Teresa Miquel i Pàmies, denunciaven que «s’han hagut d’apartar les deixalles perquè puguéssim caminar per aquí» i lamentaven que «ens han pujat els impostos prop d’un 10% però ara no ens recullen la brossa i no passa res». «Som conscients del problema però la ciutadania no ha de pagar la mala gestió. Si no hi ha camions, que se’n comprin», afegien, i explicaven que «són diversos veïns els que ja estan trucant a l’Ajuntament per presentar queixes». La plantilla d’FCC demana nous vehicles i que es desencalli el conveni col·lectiu.

La regidora d’Hisenda, Mariluz Caballero, va comparèixer ahir –en la seva segona atenció pública des que esclatés el conflicte– per assegurar que el govern ha enviat requeriments en diferents aspectes i advertir a l’empresa que, si no compleix amb les seves obligacions, hi haurà sancions. El primer requeriment el va remetre l’Ajuntament dijous per tal que, en un termini de 24 hores, FCC reemplacés dos camions recol·lectors de càrrega posterior avariats per dos de lloguer. El segon té data de dimarts i dona a l’empresa 24 hores per aportar certificacions d’ITV de la maquinària adscrita al servei i els informes on constin els motius pels quals no estan sortint. L’últim requeriment, igualment amb data d’ahir, exigeix a FCC que «de forma immediata» procedeixi al lloguer de 18 vehicles, dins dels quals hi ha inclosos els dos que es demanaven dijous. Caballero aclaria que «dels 14 que es van anunciar en un primer moment es passa ara a 18» i apuntava que FCC és qui se n’ha de fer càrrec d’entrada perquè després el govern s’hi impliqui llavors a través del ple.

Caballero: «Vetllem pel servei»

Preguntada sobre si l’Ajuntament buscarà alguna alternativa en cas que segueixi havent brossa fora dels contenidors, Caballero es limitava a reiterar que el govern «vetllarà perquè es compleixi el contracte i és FCC qui ha de fer la neteja i la recollida de brossa a la ciutat». En cas que l’empresa continuï en la posició en què es troba en aquests moments, «entrarem en les sancions, si és necessari». El comitè assegura que seguirà les mobilitzacions el dia d’avui. Tal com va avançar el Diari Més, el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic (TCCSP) ha tombat el recurs que va presentar la mateixa FCC contra els plecs del nou concurs i només ha estimat un dels tres punts de les al·legacions interposades per Fomento Valencia. El govern celebra el resultat i «els tècnics estan treballant en la qüestió de la licitació».

Des de la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR), el president Marcos Massó explica que «els veïns estan sorpresos i s’han adonat que això no tindrà solució ràpida, que es pot allargar». Dijous «tenim una reunió amb el delegat d’UGT d’FCC perquè ens expliqui què demanen i, més endavant, en tindrem una altra amb l’Ajuntament per saber què passa».

Condicions de feina

Al seu torn, la CUP comunicava ahir que ha presentat una denúncia a Inspecció de Treball on queden recollides les queixes fetes públiques pel comitè d’empresa d’FCC en els darrers dies i apunta que la qüestió «és seriosa i pot causar un impacte molt alt en les condicions laborals».

tracking