Diari Més
Òscar Subirats

Regidor de Salut i Ciutadania

Sanitat

«La compra de l'Hospital Universitari Sant Joan es farà al segon trimestre»

La creació de l’EDP i el nomenament del primer consell d’administració són imminents i acceleraran els moviments societaris

Òscar Subirats, a la seu de la regidoria de Salut.

«La compra de l'Hospital Universitari Sant Joan es farà al segon trimestre»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Quan es consumarà la creació de l’Entitat de Dret Públic (EDP) que assumeixi la gestió del Sant Joan?

—L’aprovació de l’EDP i també el nomenament dels membres que han de formar part del primer consell d’administració, que no és el definitiu però sí el que acabarà d’encarrilar aquesta última fase d’execució pròpiament dels moviments societaris i els moviments de patrimoni, es produirà de forma imminent.

—Què haurà de passar, a partir de llavors?

—Passarà que s’han d’accelerar tots els moviments societaris per fer-ho possible, tal com està recollit al conveni. Per part nostra, els deures són separar el CMQ de la dependència orgànica que té amb l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus. I també traspassar les accions de Sagessa SA, que estan en poder tant de Gecohsa com de l’Hospital. Això, com a pas previ perquè la societat quedi constituïda sense cap actiu que hagi d’anar a parar al perímetre de Reus. Així es podrà realitzar la compravenda, per un euro, de la societat Hospital a l’EDP que és la que compra.

—Això és tot el que està pendent?

—No, és una primera fase. Després hi ha la primària –els CAP del barri Fortuny, de Riudoms, La Selva, l’Hospitalet i l’Hospital Lleuger de Cambrils–, la governança de la qual té ara la Fundació Sagessa Salut, que també és propietària dels dos acceleradors lineals del nou Hospital. Aquesta branca sanitària s’ha d’integrar a l’Hospital SAM o la nova EDP. La branca social, que són un parell de CRAE i alguns altres serveis, quedaran al perímetre municipal. També s’ha de dissoldre la FUNRED i que els actius passin a l’Hospital o l’EDP. Per part de la Generalitat, hi ha alguns canvis al conveni que es va signar però ja està previst de quina forma es farà l’adquisicó dels préstecs per part del Departament d’Economia.

—Per efectuar aquest últim pas hi havia un marge prorrogable de tres mesos, però diu que hi ha hagut canvis. S’allargarà el procés?

—Sí, però ja té una data. Al segon trimestre del 2020, ja estarà fet. No ni per culpa nostra ni de ningú, sinó pel tràmit que requereix la compra del crèdit per part del Departament. Ara s’ha fet una novació que servirà per facilitar el procés. Estem parlant, doncs, de l’abril. La compra de l’Hospital Universitari Sant Joan per part de la nova EDP es farà a principis del segon trimestre d’aquest mateix any 2020.

—Quina és la previsió de dèficit de l’Hospital per a l’exercici 2019? Al 2018 havien estat uns 111.000 euros.

—La previsió resulta positiva. A l’exercici 2019, els comptes seran semblants als de l’any anterior si no una mica millors. Hi ha la tendència a que siguin més equilibrats. Però encara no s’ha fet la formulació de comptes. El dèficit l’assumirà l’EDP, tal com estava programat. El balanç patrimonial sí que arrossega l’acumulació d’altres anys.

—Com avancen les negociacions pel nou conveni col·lectiu? Hi haurà alguna modificació respecte a les DPO?

—A finals del 2019 es va constituir la primera taula i s’ha reunit diverses vegades. Estem en el període d’ultraactivitat i les negociacions avancen amb normalitat. En principi, la qüestió de les DPO es manté igual perquè és el que marca el conveni del Siscat, que és el mirall on es mira el conveni propi de l’Hospital. El nou document serà continuista. Però, tot i que nosaltres estem fent la primera fase de les negociacions, la segona la farà l’EDP.

—I aquest canvi d’interlocutor farà variar les condicions de la plantilla?

—No. Una clàusula del conveni pel traspàs diu que tots els treballadors se subrogaran en els mateixos drets i condicions actuals. I això serà així perquè és voluntat de les parts.

—L’Hospital seguirà sent universitari?

—Sí. Ho seguirà sent. Per part de l’Ajuntament de Reus farem tot el que sigui necessari perquè el trasllat de la facultat de Medicina de la URV al Campus Bellissens es realitzi. S’està treballant en aquesta mateixa línia i ja hem tingut un seguit de reunions importants.

—El conveni pel traspàs al CatSalut menciona el consultori del barri Gaudí.

—El consultori és una extensió del CAP Llibertat. Al moment de la seva obertura, se li va demanar al CMQ que assumís l’adquisició de l’immoble. Com que el CMQ és una de les peces que es queda dins del perímetre de l’Ajuntament de Reus, i si el servei que s’hi presta depèn de la Conselleria de Salut, té més lògica que el local sigui seu. Per això, es traspassa cap a l’Hospital.

—En quin punt es troba ara el projecte per desdoblar el CAP Sant Pere?

—Estem treballant en la definició de la ubicació. Hi ha un interès especial, tant per part del CatSalut com per part nostra, que aquesta localització sigui a la part sud del barri del Carme. Així se li va comentar al seu dia a l’associació de veïns. I ara s’està en la concreció de com podrà procedir el CatSalut. El lloc no s’ha concretat encara. El nostre paper és el de facilitadors per trobar l’encaix. Potser s’hi traslladaran més serveis, com algun centre de dia. Està molt avançat i té un compromís d’ERC en campanya acompanyat per la voluntat de la Regió Sanitària que tot plegat tiri endavant.

—El veïnat d’alguns barris ha denunciat de manera reiterada presència de xeringues i reclama una sala de venopunció. S’obrirà?

—El Pla de Drogues s’acaba enguany i ja s’està treballant en un de nou amb la idea que s’aprovi al primer trimestre del 2021. En aquest nou pla, s’haurà de posar de nou el tema de la sala de venopunció sobre la taula. Cal una valoració tècnica. Es tindrà en compte, també, el punt de vista dels veïns i valoro molt que algunes associacions s’hagin posicionat en relació al tema.

—Com està preparada la ciutat per la qüestió del coronavirus? S’ha registrat alguna afectació fins ara?

—Fins ara, no hi ha hagut cap afectació directa perquè no hi ha hagut cap cas. En aquest sentit, sí que és cert que, estadísticament, en algun moment és possible que surti algun cas. Estem molt alerta i molt amatents del que diuen les autoritats sanitàries respecte a aquest tema i atents al que s’està recomanant des del Procicat. Els equipaments sanitaris de la ciutat ja han pres les mesures de protocol que se’ls hi ha indicat sobre què fer quan es troben amb un cas d’aquest tipus. Els protocols i la formació necessària s’han aplicat tant a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus com al CMQ, que són els dos llocs per on poden vindre els casos, així com als CAP que ens corresponen mentre que l’ICS els ha aplicat als seus centres. En aquests moments, s’han aplicat també recomanacions a les residències de gent gran que gestionem. Al govern municipal hem creat una comissió de seguiment i ens reunim periòdicament per analitzar la situació.

tracking