Diari Més

Laboral

Les protestes de la brossa deixen 250 contenidors plens i paren 36 vehicles

La plantilla aparca els camions en mal estat i el govern «està fent seguiment de l’activitat» i insta FCC a «complir amb el servei»

La manca de mitjans operatius va propiciar que s'acumulessin bosses al voltant dels contenidors.

Les protestes de la brossa deixen 250 contenidors plens i paren 36 vehiclesOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Només 4 dels prop de 40 vehicles que, ahir a les sis de la matinada, havien de cobrir el primer torn del servei de la neteja viària i la recollida de la brossa van sortir del Parc Central d’FCC al polígon AgroReus. Eren, tal com precisava el president del comitè d’empresa, Miguel Pérez, «éls únics en condicions de treballar»: un camió de deixalleria, un porter, una furgoneta i una escombradora que va haver de tornar al lloc tot just mitja hora més tard, avariada, en «una escena quotidiana per nosaltres». Qualsevol altre dia «haurien sortit al voltant de 30 màquines amb deficiències greus o molt greus», però els empleats han decidit plantar-se.

La determinació de no treure al carrer «cap vehicle que posi en perill la integritat de la persona que el condueix o de la ciutadania» és la primera mesura de protesta de la plantilla, que la setmana passada havia anunciat mobilitzacions per reclamar la renovació de la flota i la represa de les negociacions per un nou conveni laboral i que ahir avançava que «si la situació no canvia, hi haurà vaga per Setmana Santa».

La nit de diumenge a dilluns ja s’havien quedat sense buidar «al voltant de 250 contenidors» perquè «van caure els camions de recollida i, fins que no obren els tallers externs, no els podem portar per recuperar-los», segons detallava Pérez, que insistia que «hem de garantir la seguretat dels companys i és això el que continuarem prioritzant fins que hi hagi noves mesures». La manca d’efectius es feia palpable a peu de carrer en forma de bosses de la brossa al terra i illes senceres completament plenes. El comitè avisa que «la ciutat no quedarà com estava habitualment» però insisteix que «no bloquegem en cap cas la sortida de vehicles del parc» i que és «la revisió de l’informe de vehicles i avaries» el que ahir al matí reduïa la xifra de màquines operatives a tan sols 4.

Un autocar que «tenia previst portar operaris a escombrar», tampoc no va poder emprendre camí, tot i que «hi ha prop de 90 persones als carrers que es dediquen a aquesta tasca concreta» i que l’haurien de seguir desenvolupant amb total normalitat. Els treballadors que no tenien vehicle esperaven ahir al parc que s’executessin les reparacions necessàries «i el personal del taller també està més tranquil perquè les pot fer i ningú correrà perill». «Cal que la ciutadania vegi que no és que no vulguem sinó que estem sortint amb risc», subratllava ahir el president del comitè.

Millors condicions i un conveni

Les protestes dels empleats acaben de començar i no tenen data de finalització programada. Fonts municipals consultades en relació als passos que realitzarà el govern si les mobilitzacions s’allarguen en el temps i si, per tant, queden contenidors sense buidar i carrers sense netejar, detallen al Diari Més que «l’Ajuntament està fent un seguiment de l’activitat i insta l’empresa a complir amb el servei». Recorden que «en paral·lel, es tramita el lloguer per a la reposició de 14 vehicles», qüestió que haurà de ser abordada en el ple d’aquest mes de març.

El secretari general de sanejament urbà d’UGT a Tarragona, Ángel Martín de Sande, insistia precisament ahir en aquesta última qüestió com una de les que centra el conflicte: «La regidora –Mariluz Caballero, que és responsable d’Hisenda i Recursos Generals– va sortir dient que hi hauria 14 nous vehicles però, per nosaltres, són completament insuficients». «Volem que l’Ajuntament i l’empresa seguin, i sabem que fan falta molts vehicles per aguantar fins al maig o el juny del 2021, que és fins on haurem d’aguantar com a mínim», afegia. La plantilla fixa en «25 o 30» els camions, camionetes i màquines necessaris «per oferir el servei en condicions» i sosté que, fins ara, «ens estàvem exposant cada dia a importants riscos». Tan rellevant com la renovació de la flota és la negociació per un nou conveni col·lectiu després que el que estava vigent fins ara, vinculat a Tarragona, decaigués. De Sande explicava ahir que FCC ha rebutjat negociar-lo fins que no s’aclareixi el futur de la contracta a Reus i alertava que «l’Ajuntament ens diu que és un problema de l’empresa, la qual informa que, de moment, no hi ha pujada salarial». De Sande concretava que «si no hi pot haver pujada fins que se signi la nova adjudicació, no descartem la vaga per Setmana Santa».

El TCCSP ha resolt els recursos

El Tribunal Català de Contractes del Sector Públic (TCCSP) ha resolt recentment, tal com va avançar aquest rotatiu, els recursos d’FCC Medio Ambiente SA –que és l’actual prestadora del servei a Reus– i Fomento Valencia Medioambiente SA contra els plecs de la nova licitació del servei de la brossa. Així, el TCCSP desestima l’únic punt d‘al·legacions d’FCC i estima només un dels tres punts als quals s’oposava Fomento Valencia Medioambiente.

El secretari general de sanejament urbà d’UGT a Tarragona assegura que «això implica que hi haurà d’haver un nou concurs» i assegura que «tot plegat comportarà prop de dos anys més de pròrroga, amb totes les necessitats que això genera». El Tribunal ha aixecat la suspensió que, com a mesura cautelar a petició de les empreses, pesava fins ara sobre la licitació, de tal manera que el govern podrà prendre les mesures oportunes i comunicar-les de tornada al TCCSP. Fonts municipals no expliquen, de moment, de quina forma caldrà procedir, tot i que les opcions serien diverses.

Els empleats van decidir ahir no usar els vehicles «perillosos».

Les protestes de la brossa deixen 250 contenidors plens i paren 36 vehiclesOlívia Molet

tracking