Diari Més

Comerç

El raval de Santa Anna de Reus estarà tancat al trànsit de dilluns a dissabte

L’ampliació de la restricció de l’accés de cotxes i motos genera disparitat d’opinions entre els botiguers

L'Ajuntament millorarà la senyalització i la informació sobre els usos de l'espai.

El raval de Santa Anna de Reus estarà tancat al trànsit de dilluns a dissabteOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El tancament del raval de Santa Anna al pas de vehicles, que va aplicar-se en forma de prova pilot entre els mesos de novembre i febrer i només en divendres i dissabte –així com vigílies de festius i festius d’obertura–, s’amplia i restringirà l’accés de cotxes i motos gairebé tota la setmana: de dilluns a dissabte entre les 11 i les 21 h no serà possible circular per aquí. Només els diumenges que no siguin d’obertura comercial el vial sí que permetrà l’entrada de cotxes i motos.

El govern presenta la mesura com «la segona fase del projecte de transformació del raval en zona de vianants» i la mantindrà «durant un màxim de tres mesos». La manca de consens entre els botiguers del carrer, als quals la prova no havia deixat una opinió unànime, es trasllada ara a aquesta nova etapa en forma de disparitat d’opinions. La segona fase començarà a funcionar el pròxim divendres dia 13 de març. El passat cap de setmana va ser una transició entre els dos models.

La regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui, explicava ahir que «aquest és el primer pas per avançar cap a una ciutat més sostenible i més viscuda» i deia que «estem compromesos amb la pacificació del trànsit i la recuperació de l’espai públic». L’anàlisi dels indicadors de la prova pilot apunta que «és cert que hem d’introduir alguna millora i així ho farem». Els canvis, tal com aclaria Berasategui a preguntes dels periodistes, tindran relació amb qüestions de senyalització i informació. «Volem prioritzar el pas de vianants, millorar l’accessibilitat dels carrers limitant el pas de vehicles però no prohibint-lo», afegia.

Per la seva banda, la regidora de Promoció de Ciutat, Montserrat Caelles, precisava que «volem atendre els suggeriments i donar respostes, tenir un canal obert de comunicació», i explicava que «el comerç ha de sortir beneficiat i així serà». Finalment, la regidora de Seguretat Ciutadana, Dolors Vázquez valorava que «la Guàrdia Urbana ha constatat que, en la prova pilot, superada positivament, no s’han produït llargues cues amb els semàfors del Campanaret, s’ha proporcionat la possibilitat d’un trànsit molt més regular i s’ha garantit l’accés a aparcaments públics i privats». «Pel que fa a la càrrega i descàrrega, la prova ha fet modificar els hàbits dels usuaris i funciona bé», concloïa Vázquez. L’accés de bicis s’estudiarà.

El projecte definitiu per aquesta zona està ara a concurs, en el marc del contracte del servei de redacció de projectes executius vinculats a la via pública, i mitja dotzena d’empreses han presentat oferta. Berasategui recordava ahir que la solució que s’acabi implantant al raval «haurà de ser tecnològica» i tindrà, per tant, component smart.

El dia a dia per als comerciants

Tal com va passar amb la prova pilot, l’ampliació del tancament del raval ha donat lloc a diversitat de punts de vista entre els comerciants que tenen negocis a la zona. Així, per exemple, des de l’Òptica Novalent es mostraven ahir favorables a la mesura i deien que «s’hauria de fer per a vianants tot el centre. És el camí que s’està seguint a Europa». Destacaven la rellevància de «deixar de sentir els clàxons i les ràdios dels cotxes que travessen per aquí» i explicaven que «no hem tingut problemes per la càrrega i descàrrega ni ens han deixat de venir clients». La percepció és diferent des de la botiga d’electrodomèstics +Idees, on es pregunten «com ho farem amb els repartidors i per no haver d’assumir el sobrecost de que els clients no puguin venir a recollir les compres» i demanen millores en l’ús de la càrrega i descàrrega i control sobre la pilona que talli el trànsit.

tracking