Diari Més

Mobilitat

Reus Transport completarà la renovació de la flota de busos al juny

La incorporació de 3 vehicles més, idèntics als 10 que circulen des de fa un any, s’ajusta als terminis i permetrà generar reserva

Una imatge de nous autocars de l'empresa municipal.

Reus Transport completarà la renovació de la flota de busos al junyOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els tres autobusos que resten per completar la renovació íntegra de la flota de Reus Transport s’incorporaran a l’empresa municipal en només tres mesos, al juny. Fonts municipals consultades detallen al Diari Més que el procés s’està ajustant als terminis previstos i que aquests vehicles «seran idèntics» als altres deu que ja van començar a funcionar tot just fa un any, al març del 2019. Un cop entrin en circulació, la flota disposarà d’un total de 13 autocars recorrent diàriament les diferents línies. Dels que oferien servei fins ara, els tres que es trobin en millor estat quedaran a la reserva per facilitar la resposta en avaries, feines de manteniment o qüestions sobrevingudes.

Els anterios vehicles tenen 12 anys d’antiguitat amb prop de 65.000 quilòmetres per any. El cost total dels 13 autobusos per una dècada serà de 6,98 milions d’euros. Tots ells són de nova construcció i de la marca Mercedes Benz, i el contracte de subministrament va adjudicar-se al seu moment a l’empresa Evobús Ibérica SA.

Els 13 vehicles mantenen les dimensions dels anteriors però guanyen 16 places més i en tenen fins a 104 –24 d’assegudes i 80 de peu. També disposen d’un nou vestíbul per col·locar-hi cotxets i cadires de rodes. En l’apartat tecnològic, porten vuit carregadors dobles USB per endollar-hi dispositius mòbils que es poden fer servir durant el trajecte. Entre les prestacions dels autocars, destaca la implantació d’un alcoholímetre a la cabina del xofer que es pot activar per immobilitzar el bus: el conductor ha de bufar abans d’engegar i, en cas que l’aparell doni un resultat positiu, el sistema bloqueja l’arrencada. Els autocars tenen doble rampa, càmeres per facilitar la conducció i per augmentar la seguretat dels passatgers amb un monitor de visualització de les imatges a la cabina –i permeten gravar–, redueixen entre un 71 i un 91% l’emissió de contaminants, tenen un xassís més resistent i també mampares contra vandalisme, i l’energia generada per la inèrcia i la frenada alimenta equips com l’enllumenat, la informació electrònica o la ventilació.

Marcos Massó, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR), valora positivament la renovació de la flota que assíduament fan servir habitants dels barris de la ciutat però sosté que «seria molt convenient que hi haguessin més freqüències i que l’autobús municipal arribés a tots els punts de la ciutat». «S’han fet algunes variacions a les línies a petició de les associacions de veïns i s’han canviat fins i tot parades d’autobús de lloc», afegeix, tot i que «hi ha qüestions encara que es podrien millorar». Una d’elles fa referència al desplegament del servei a la urbanització Aigüesverds, on no hi ha transport públic ara. Massó, que també és president de la zona, expressa que «no entenem com és que ens diuen que no si som un barri igual que El Pinar, que el barri Montserrat, que qualsevol. I els veïns paguem els nostres impostos igual que tots». «Es tractaria que hi passés un parell de cops al dia, però ens diuen que no és rendible», afegeix.

Atendre el criteri dels veïns

A més d’això, «des de Pelai i Sol i Vista s’està mirant de fer un ajust d’horaris i parades per les escoles, Sol i Vista també ha demanat una parada per poder anar al CAP Sant Pere i se n’ha sol·licitat una altra al barri Juroca». A principis d’any, Reus Transport va recuperar la marquesina de la L60 a Maria Aurèlia Capmany a petició dels veïns de Mas Iglesias. Massó destaca que, de qualsevol forma, «sempre ens reben i estudien les propostes, i donen una resposta» i que, «en general, l’autobús funciona bé». La FAVR ha demanat reiteradament que es tingui en compte el parer dels veïns abans de fer canvis a les línies. Pel que fa a les innovacions tecnològiques dels nous vehicles, Massó valora que «estan bé però la majoria d’usuaris són persones grans que el que volen és tenir la parada a prop», tot i que «els busos estaven vells i calia renovar-los».

tracking