Diari Més

Infraestructures

Adif culmina l'estudi de demanda del baixador i cita el govern a Madrid

Pellicer, Llauradó, PSC i Generalitat viatjaran el dia 18 de març «per confirmar que l’Estat construirà ja l’estació de Bellissens»

Territori preveu la construcció del baixador a 4 quilòmetres de les estacions de Reus i de Vila-seca.

Foment estudia la viabilitat del futur baixador ferroviari de BellissensCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Adif disposa des de fa pocs dies d’un «primer esborrany» de l’estudi de demanda del baixador de Bellissens, els resultats del qual «estan sent analitzats ara», tal com detallen fonts de l’administrador d’infraestructures al Diari Més. Les mateixes fonts precisen, en aquest sentit, que «s’haurà de portar a terme una anàlisi funcional de la solució tècnica», és a dir, concretar «una proposta completa de com hauria de ser el projecte», abans de passar a la seva materialització. Adif i govern de Reus s’han citat a Madrid el 18 de març en una reunió que servirà per abordar el futur de l’estació ferroviària. L’alcalde de Reus, Carles Pellicer, valora que «aquest és un tema que ja toca i esperem que l’Estat inverteixi ja en la construcció d’aquesta estació de Bellissens per tal que la ciutadania disposi d’un servei important i de referència per donar cobertura a la zona sud, l’Hospital, la URV, etc.». «És una qüestió essencial, en la qual hem estat treballant, i per això anem a Madrid», afegeix.

L’equip que es desplaçarà des de Reus per lligar el baixador estarà integrat, a més de l’alcalde, també per la vicealcaldessa, Noemí Llauradó; la regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui; i «la comissió que ha format el govern amb el PSC», en les figures del cap de l’oposició, Andreu Martín; i la regidora diputada socialista Sandra Guaita. També hi assistiran «membres del departament d’infraestructures de la Generalitat, que havien fet l’estudi informatiu i es cuidaran de les qüestions tècniques».

Precedent positiu

«Seurem a parlar de dos aspectes», explica Pellicer. Un d’ells serà l’estudi de demanda com a tal. «El nostre estudi informatiu ja n’incorpora un de positiu i, per tant, esperem que aquest que ha fet l’Estat, sorgit d’una reunió anterior, resulti també positiu», afegeix el batlle. El segon aspecte serà «confirmar que sí, que l’Estat hi invertirà». Si el baixador es farà realitat o no, «no és una decisió que hagi estat presa», precisen des d’Adif, on asseguren que la qüestió «s’està analitzant» i que «en primer terme s’haurà de tractar amb l’Ajuntament». Amb tot, l’alcalde expressa que «vull entendre que aquesta és la darrera reunió, perquè ja n’hem tingut moltes, i serà també la reunió on ens diran que es posen en marxa per tal de tenir aquest baixador com abans millor». La intenció del govern municipal «és que es pugui fer en els pròxims tres anys» perquè «la ciutat necessita una estació al nord i una estació al sud».

El baixador quedaria ubicat, si s’acabés consumant tal com estava previst en un principi, en un punt a 4,2 quilòmetres de les estacions de Reus i de Vila-seca. I oferiria servei, segons les primeres estimacions que es van fer al seu moment –i que ha de confirmar l’estudi de demanda–, a uns 3.000 passatgers al dia: 2.500 de nous i 500 que captaria d’entre els actuals usuaris de les instal·lacions del passeig Mata. La Generalitat i l’Ajuntament van presentar el 2017 dues propostes de baixador pressupostades en 15 i 12 milions d’euros, on quedaven incloses vies, edifici de l’estació i passos. Però Adif ha avançat ara que farà una «anàlisi funcional de la solució tècnica». L’alcalde expressa que «la presència de la Generalitat a la reunió és per validar el millor dels dos projectes» i «no n’hi hauria, en principi, un de tercer». «El que és important aquí és que tinguem la millor estació, amb les màximes prestacions, i que es faci tan aviat com sigui possible», conclou Pellicer, que insisteix que, a Madrid, «es tracta de confirmar que això tira endavant i, per tant, volem conèixer el plantejament d’Adif». «Els canvis de govern a l’Estat i la dificultat de pressupostos ens han portat a aquesta situació», afegeix, i diu que, en aquest nou escenari, «estic segur que anirà bé».

tracking