Diari Més

Educació

Més de 230 nens i joves aprenen àrab a la nova escola de la mesquita de Reus

La nau annexa, que es va inaugurar fa sis mesos, ha estat moblada i equipada i les seves cinc aules funcionen ja a ple rendiment

Farid Khattouti i Zakaria Riani, els gestors de l'escola ubicada al polígon Granja Vila.

Més de 230 nens i joves aprenen àrab a la nova escola de la mesquita de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al voltant de 230 nens i nenes assisteixen regularment a classes de llengua àrab a l’espai per a activitats complementàries a l’oració que, al setembre, ara fa sis mesos, l’Associació dels Musulmans de Reus i Comarca va inaugurar a tocar de la Mesquita As-Sunnah. La nova construcció, la qual «funciona principalment com a escola» i disposa d’un total de cinc aules, «ha millorat notablement les condicions en què s’imparteixen les lliçons», tal com explica al Diari Més, Farid Khattouti, un dels gestors del centre junt amb Zakaria Riana. Aquestes classes «segueixen el programa marroquí» i el material didàctic arriba també del país «perquè és pròxim, és senzill i és econòmic».

Fins al moment, «treballem els nivells inicial, primer, segon tercer, quart i cinquè» tot i que «la idea és abastar fins a sisè» i «que es correspongui amb l’etapa primària». La qüestió ha facilitat que «infants que han tornat al Marroc s’han incorporat a les classes al mateix ritme que la resta de companys». Tot i que abans «apostàvem per generar nosaltres mateixos el temari, hem vist que aquest sistema és més efectiu, entenedor i ajustat a la realitat». Cada alumne disposa d’un llibre de lectura, un llibre de deures i un llibre sobre l’Alcorà i oracions. Els estudiants que aprenen àrab a les instal·lacions del polígon Granja Vila, en cap de setmana i dins la franja de 9 a 13 h. a través de diferents sessions, tenen entre 5 i 14 anys. I reben l’ensenyament d’un equip de sis professors i professores, amb el suport de dues persones d’administració. Khattouti explica que «tot i que sí que hi ha alguna alternativa, aprendre àrab en un altre lloc que no sigui aquesta escola resulta força complicat i, per això, perquè hi ha demanda, tirem endavant les classes». Saber llegir i parlar l’idioma «és important» per als nens «perquè, sovint, aquesta és la seva llengua materna, també forma part de la seva cultura, les seves arrels i la seva religió».

Més enllà d’això, l’espai per a activitats complementàries a l’oració amb què compta la comunitat ofereix classes d’anglès i de repàs per a nens i nenes. I, per als adults, hi ha, entre altres, classes d’alfabetització i àrab. La formació dels adults va a càrrec de l’Imam de la mesquita, així com també l’aprenentatge religiós i de l’Alcorà. «Hem donat lloc a una borsa de voluntaris que, de vegades, ens fan molta falta per cobrir algunes qüestions, però és complicat perquè sovint tothom té els seus compromisos i obligacions», afegeix Khattouti. A molt curt termini, «estem mirant com fer-ho per passar a oferir també català i castellà, perquè hem rebut molt d’interès».

Obrir-se a la ciutadania

L’entrada en funcionament de la nau annexa a la mesquita, que es va inaugurar el 28 de setembre i ara ja ha estat moblada i equipada, implica que l’Associació dels Musulmans disposa ara de 5.250 metres quadrats, dividits en dues naus a Granja Vila, on obrir-se a la ciutadania i seguir realitzant tasques de caràcter social. El gestor de l’escola explica que «estem oberts a entitats o col·lectius que vulguin fer ús dels espais per alguna activitat».

tracking