Diari Més
Àlfred Pitarch

President de la Unió de Botiguers de Reus

Coomerç

«Hem passat de tenir deutes a poder regalar un cotxe per Nadal»

Àlfred Pitarch finalitza una etapa liderant l’entitat comercial i passarà a formar part de la nova Junta

Àlfred Pitarch ha estat quatre anys al capdavant de l'entitat.

«Hem passat de tenir deutes a poder regalar un cotxe per Nadal»Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

—Com valora aquests quatre anys al capdavant de la Unió de Botiguers?

—Tant la Junta com jo el valorem molt positivament perquè veníem d’una situació interna complicada, que l’havíem de reestructurar econòmicament. El vam agafar amb un deute considerable que vam aconseguir saldar i l’acabem destinant recursos a fer promoció, que és el que vol el comerciant. El resum és que hem passat de tenir deutes a poder regalar un cotxe aquest Nadal. El balanç és molt positiu econòmicament i també a nivell humà. Tenim els associats més units que mai davant la crisi que encara dura i això fa que l’entitat encara tingui més raó de ser.

—Va agafar la Unió de Botiguers en un moment molt difícil econòmicament. Va ser complicat gestionar-ho?

—Va ser complicat perquè era el primer objectiu que ens vam plantejar, posar ordre a l’entitat. Hi havia un deute de més de 90.000 euros que vam haver de fer front negociant amb els bancs i posant a la venda part del patrimoni que era el local que teníem al Raval de Sant Pere. Un cop vam poder vendre aquest local i posar els comptes al dia ja ens vam poder dedicar a destinar els recursos a fer això, fer promoció i ajudar a vendre al comerciant.

—Un dels seus projectes era unir les associacions de botiguers.

—I ho continua sent, perquè la candidatura que es presenta, en la qual jo també hi formaré part, també lluitarà per això. L’avantatge que tenim ara mateix, en aquesta bona sintonia que hi ha que els associats valoren de forma general, positivament la nostra tasca, ha fet que no hagin sortit noves candidatures sinó que ha sortit una companya que ja formava part de la nostra Junta i que seguirà el mateix projecte que ja havíem començat nosaltres on també té cabuda arribar a un punt on puguem anar totes les entitats juntes.

—Us heu aproximat amb la resta d’associacions?

—Sí, de fet les relacions són més que correctes, no hi ha rivalitat entre entitats, al contrari. Les diferents accions promocionals han ajudat en la suma del que és el consum a la ciutat. Tenim molt bones relacions, després hi ha temes formals, històrics, els que acaben d’impedir que es faci una única associació que englobi tot el comerç. Potser amb el temps això s’aconseguirà, per nosaltres això seria l’ideal. Una entitat forta que pugui donar cobertura a totes les necessitats, tant els que estan més al centre com els que estan més apartats com els que es dediquen més a restauració o serveis. Tenim diferents perfils i treballar conjuntament com si fos una macroassociació seria, per nosaltres, l’ideal.

—Han augmentat el nombre d’associats?

—No, malaruadament no hem augmentat perquè aquests anys la crisi ha perdurat, la crisi conjuntural s’ha convertit en estructural perquè fa més de 10 anys que dura i malauradament no hi ha un creixement de botigues a la ciutat, ja es veu amb els locals tancats. El que sí que és destacable és que s’ha mantingut força el nombre, no hi ha hagut una davallada. Els que hi ha ens hem mantingut.

—Un altre dels reptes que tenia era omplir els locals buits.

—Ho continua sent, és una assignatura pendent, tenim diverses propostes, a vegades algunes són agosarades però penso que s’ha de fer alguna cosa. Si el tema comerç o feina és un tema important, també ho ha de ser la regulació dels locals. Perquè encara continua estant tan lliure que fa que molts es quedin buits, i per això hi ha fórmules. Igual que hi ha països a Europa que en el tema de l’habitatge estan posant sostres de lloguer, amb el comerç penso que s’hauria de fer quelcom semblant. Fixar uns preus màxims per barris, per zones, condicionats a les llicències d’activitat. A un empresari se li exigeixen moltes coses, la llicència, temes de medi ambient, entre altres, se li exigeix molt, en canvi, a un propietari no. Una fórmula seria condicionar el propietari posant un sostre monetari per llogar un local amb activitat.

—Com ha canviat la Unió de Botiguers en aquests quatre anus?

—S’ha enfortit, s’ha reestructurat, econòmicament respira molt bé i tots els diners que aporten els associats ara es poden destinar a fer accions promocionals i, alhora, destacaria encara més important la part humana. Davant de la crisi ens ajudem encara més nosaltres i ho compartim absolutament tot. Tenim un grup de WhatsApp on es comparteix tot, des d’atracaments a com han anat les vendes aquesta setmana, que està passant, etc. Ens hem fet forts ajudant-nos entre nosaltres i n’estem molt orgullosos, hem apropat la Unió de Botiguers als seus associats, era un dels objectius, donar més servei a l’associat i tenir més retorn d’ell, que se sentís partícip.

—Per què no es torna a presentar?

—És important que les cares vagin canviant, que tots formem part d’això. És com una comunitat de veïns, l’important és que vagin rotant. Estar molt de temps al mateix càrrec penso que no és positiu pel bé de l’entitat, com que estic molt implicat puc ajudar igualment, des de la Junta així ho faré. És important el relleu.

—Què en pensa de la nova candidatura?

—La veig molt positiva perquè es presenten els mateixos companys i hem incorporat tres persones més, és molt positiu.

tracking