Diari Més

Solidaritat

Objectiu: totes les maletes buides

El viatge solidari a Gàmbia de quatre infermeres de Reus, Tarragona i Mont-roig

Les quatre professionals d'infermeria que han viatjat a Gàmbia aquest mes de febrer.

Objectiu: totes les maletes buidescedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Gina Toda, Anaïs Serret, Jennifer Preciado i Shelidan Bailey són quatre professionals de l’àmbit sanitari que, aquest mes de febrer, han viatjat fins a Gàmbia per portar-hi material sanitari i escolar, aliments i roba. Han estat dotze dies de viatge solidari, durant els quals les quatre companyes i amigues, vinculades a l’Institut Pere Mata de Reus, l’Hospital Joan XIII de Tarragona i la Residència de Llevant de la Xarxa Santa Tecla, han recorregut una part del país africà repartint tot allò que havien aconseguit recaptar abans de marxar. «Vam sortir amb quatre maletes cadascuna, que és el màxim que ens permetia facturar la companyia de vol, i les vam tornar totes buides», explica la Gina, infermera de la Residència Monterols a l’institut Pere Mata. A les maletes, les joves hi portaven tot allò que havien aconseguit recollir, bé a través de la solidaritat directa d’amics i coneguts, bé a través de la venda de dolços. En aquesta labor les va ajudar també Diana Tutillo, que tot i que ho tenia previst, finalment no va poder viatjar amb elles.

«Vam contactar amb un guia anomenat Abdulay Jallow, que té una petita agència que organitza viatges solidaris. Els seus dos fills, Suleiman i Amadou, ens van portar per tots aquells poblets on feia més falta la nostra ajuda», detalla la Gina. Una part del material, però, van comprar-lo directament a l’Àfrica, amb la voluntat de col·laborar amb les economies locals. «També ens vam trobar que hi havia molts nens que anaven descalços i tenien ferides als peus, així que també van destinar una part dels diners que portàvem a comprar dos-cents parells de xancles», detalla la infermera. En el trajecte, també van tenir l’oportunitat de visitar diversos hospitals, on expliquen que van quedar fortament impressionades de veure els pocs mitjans disponibles, així com l’escàs accés a la sanitat dels habitants dels poblets d’interior. I, tot i que no hi anaven amb aquesta intenció, van acabar fent alguna cura amb les seves farmacioles de mà. També van poder conèixer la història familiar del seu amfitrió, l’Abdulay, que va perdre un fill quan aquest va intentar creuar l’estret, així com les dificultats que ell i la seva família havien tingut per viatjar a Espanya.

El viatge a Gàmbia el van fer de l’1 al 12 de febrer. «La tornada –admet la Gina- va ser molt dura. Retornar a la feina i al dia a dia ens fa ser més conscients de tot el que tenim». Això no obstant, la infermera, igual que les seves amigues, afirma que tornaria a fer el viatge sense pensar-s’ho dues vegades, assegurant que «és una experiència que tothom hauria de viure almenys una vegada». Ara, els ronda pel cap la possibilitat un projecte d’ajuda «que tingui una relació més directa amb la salut», però a hores d’ara només és una idea que, en un futur, podria ser un punt de partida. La seva experiència es pot veure al perfil Infermeres a Gàmbia de Facebook. «Si algú vol col·laborar o necessita informació, es pot posar en contacte amb nosaltres», s’ofereix la Gina.

tracking