Diari Més

Urbanisme

Enderrocaran edificis en estat ruïnós, buits i tapiats al barri del Carme de Reus

L’Ajuntament actuarà almenys a dos immobles dels carrers Sant Esteve i Sant Llorenç dels quals ja té un projecte de demolició

El número 24 del carrer Sant Esteve havia acollit anteriorment, segons denuncia el veïnat, ocupes.

Enderrocaran edificis en estat ruïnós, buits i tapiats al barri del Carme de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Ajuntament demolirà almenys dos edificis localitzats al barri del Carme i que presenten un estat ruïnós. Ambdós estan inclosos, tal com detalla Josep Machado, president de l’Associació de Veïns L’Harmonia del Carme, en un ampli catàleg de prop de 120 immobles on la mateixa entitat havia detectat cert grau de degradació i sobre els quals havia sol·licitat al govern que portés a termes inspeccions preventives. Es tracta, en detall, del número 24 del carrer Sant Esteve i el número 27 del carrer Sant Llorenç. Els dos projectes d’enderroc van ser inicialment aprovats el 19 de febrer i fonts municipals detallen al Diari Més que els treballs s’executaran tan aviat com sigui possible.

Pel que fa al 24 del carrer Sant Esteve, el bloc que anirà a terra està integrat per un local comercial i tres plantes d’habitatges. El projecte detalla que «les feines de demolició es realitzaran amb molta cura per tal que no afectin les edificacions veïnes» i que, en general, les obres en faran «amb mitjans manuals». Machado precisa que l’edifici, que «és propietat de l’Ajuntament» i que ara està parcialment tapiat, «havia acollit ocupes problemàtics que havien amenaçat alguns veïns i a un d’ells li van acabar fent mal al cap». Per això, «vam avisar l’Ajuntament del que estava passant i l’any passat el van tancar». L’immoble «és adjacent al solar que havia d’anar destinat a una futura ampliació de l’Orfeó Reusenc». Les obres de demolició tenen un pressupost de 39.400 euros, amb un termini d’execució de 30 dies. Machado recorda que en aquest àmbit, «el Pla d’Obres del Carme preveia crear una petita plaça al carrer Sant Esteve i un accés nou a l’edifici de l’Orfeó, i habitatges».

En el cas de l’edifici que ocupa el número 27 del carrer Sant Llorenç, que «igualment és de propietat municipal», era «molts anys enrere una antiga llar d’infants» que igualment es troba ara en estat ruïnós. Al lloc on s’aixeca l’immoble, «el Pla d’Obres preveia connectar l’eix viari dels carrers Sant Lluís, Jurats i Josep Maria Prous i Vila, i Fabra Ribas amb les illes de l’Hospital i el Mercat Central». La inversió programada per enderrocar l’edifici és de 38.528 euros i les obres s’allargarien fins a 45 dies a partir del seu inici. Els accessos estan, igualment tapiats.

En els darrers anys el barri del Carme havia patit diversos esfondraments d’habitatges que no estaven en bones condicions, a punt com el carrer Sant Salvador o Alt del Carme. «D’aquí que demanéssim que es facin inspeccions», afegeix Machado, que diu que «no es tracta d‘esperar que passi res a cap veí si podem actuar abans».

Donar ús als espais

Machado es mostra «satisfet» pel fet que aquests dos projectes hagin rebut llum verda. Però demana «que el barri no s’ompli ara de solars buits». Així, l’entitat reclama «que s’hi faci el que hi hagués previst fer» o «se’ls hi doni ús». El catàleg d’immobles en mal estat elaborat pels veïns el va registrar l’associació l’any passat a l’Ajuntament i «ja amb el regidor Marc Arza van començar els moviments». També en l’àmbit urbanístic, la setmana passada afectats pel Pla d’Obres van constituir-se en una agrupació per quedar deslligats.

tracking