Diari Més

Carnaval

Quilos de confeti posen el color a una particular batalla entre colles a Reus

Rosalia, un equip de rugbi, mariners, cucs i pallassos es van deixar veure a la Rua Matinal, una segona ocasió per lluir disfressa

Les carrosses van sortir a les onze del migdia des de l'avinguda de La Salle després d'una llarga nit per continuar la festa a ritme dels clàssics carnavalescs.

Quilos de confeti posen el color a una particular batalla entre colles a ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’arribada del migdia va tornar a posar als carrers de Reus, ahir, vikings, salamandres, egipcis, el ple de la Família Addams, algun equip de rugbi i els contenidors de la brossa que encara cremaven des de la nit anterior. Tot plegat per donar forma a la Rua Matinal, una nova oportunitat per lluir la disfressa i donar continuïtat a la celebració, que aplega prop de 8.000 persones només en la desfilada. Caramels i els primers confetis van escampar-se des de l’avinguda de la Salle en l’inici d’una altra jornada festiva, amb els reusencs i reusenques seguint fil per randa les indicacions que dijous havia donat el Rei Carnestoltes LX.

Al voltant de 50 colles participaven en aquesta edició del Carnaval que va deixar veure a plena llum del dia desenes de rèpliques de Rosalia, Danny Zuko i Sandy, Mary Poppins i companyia i alguns mariners, a més de papallones o la història completa de l’Alícia de Lewis Carroll. El president de la Federació Reusenca d’Associacions de Carnaval (FRAC), Pere Turellols, havia explicat dissabte que «aquest és més aviat un Carnaval perquè la gent hi participi. Venir a veure’l és bonic, però si hi entres el gaudeixes molt més. No és un Carnaval de plomes com hi ha a altres llocs». I afegia que «una gran arribada de jovent ha generat quatre o cinc carrosses on no s’han barrejat amb la gent gran ni els nens. Hi ha gent jove que sembla que, si no beuen, no s’ho passen bé. Això és una cosa que no entenem les persones que ja venim d’abans al Carnaval. Per això, de mica en mica intentem que comprenguin que no funciona així». De fet, la FRAC ha impulsat en els darrers anys tot un seguit de mesures orientades a la limitació del consum d’alcohol a les carrosses i que restringeixen l’accés de persones menors d’edat a les rues. Enguany, a més, l’Ajuntament va col·locar punts d’aigua i lavabos mòbils –així com un parell de punts violeta– en el recorregut de dissabte. Amb tot, alguns veïns es queixaven ahir a xarxes que la situació pel que fa a miccions al carrer no s’havia acabat de redreçar.

‘Munició’ de colors

La veritable acció, ahir, va venir a la tarda, amb la Batalla de Confeti. Un cop havent reposat forces al dinar de colles que pren per escenari la plaça de la Biblioteca Central Xavier Amorós, les carrosses van tornar a enfilar camí per fer volar quilos i quilos de confeti, durant prop de dues hores i al ritme dels clàssics més carnavalescs que no deixaran de repetir-se en les properes hores. Des de l’any passat, la FRAC demana a les colles un mínim de munició per tal de garantir que el passeig quedi tenyit de colors al llarg de la tarda. La llarga nit de dissabte no va pesar i esquimals, cucs i pallassos, però també mosqueters i súper herois que s’ho van passar bé i van fer passar-ho bé al públic que no va voler perdre’s aquesta particular cita.

Després, més cap a la nit, el Ball de Vespre va celebrar-se per primera vegada a la plaça del Mercadal i va traslladar, així, la gresca al nucli de la ciutat, de la mà de Manos’ Rock. El concert es va allargar al voltant de dues hores, des de les vuit de la tarda, i va substituir l’habitual sessió de DJ que s’oferia fins ara a l’espai de La Palma. La mateixa orquestra de versions ja havia actuat al migdia en el Ball Vermut que va acompanyar les carrosses en el seu tradicional dinar. El vermut el va posar la colla Els Trepa Bimbirimboies.

Avui, l’Expro-Profit

La programació de Carnaval, però, no s’atura, i avui els més golafres tindran oportunitat de tastar les delícies culinàries de diverses colles a l’Expro-Profit, la Fira Catalana de la Consumició, que es desenvoluparà un cop més a la plaça Prim. Enguany, s’ha ofert a les persones de les colles que participen a l’esdeveniment dos cursos de manipuladors d’aliments, que s’ha adaptat a les necessitats de cada colla i a les receptes que preparen. A més, des de l’organització es treballa perquè cada any sigui un esdeveniment més sostenible i que s’intenti minimitzar l’ús de plàstics per a plats i gots. Aquest cop també es vetllarà per un millor manteniment i buidatge dels contenidors que es col·loquen a la plaça especialment per a l’esdeveniment per tal que millori la recollida selectiva de l’Expo-Profit.

A la nit, a partir de les onze, hi ha previst el Ball de Mascarots, que comptarà amb les mítiques versions de Band The Cool i el concurs de disfresses a la mitja part. El Ball de Mascarots ha resultat habitualment tràgic per al Rei Carnestoltes, que acostuma a patir algun tipus d’accident que acaba posant fi al seu esbojarrat però molt breu regnat. El Rei Carnestoltes LX, amb tot, ha estat convidat a la cita i molt probablement hi acudeixi.

Les carrosses van sortir a les onze del migdia des de l'avinguda de La Salle després d'una llarga nit per continuar la festa a ritme dels clàssics carnavalescs.

Quilos de confeti posen el color a una particular batalla entre colles a ReusOlívia Molet

Els més petits també van voler prendre part de la pluja de papers.

Quilos de confeti posen el color a una particular batalla entre colles a ReusOlívia Molet

tracking