Diari Més

Municipal

Relacions Cíviques parlarà amb totes les AAVV a través de Whatsapp

La nova regidoria, creada al novembre i dotada amb 170.000 euros, busca «millorar la comunicació entre veïns i administració»

Monsterrat Caeles lidera la regidoria de Relacions Cíviques.

Relacions Cíviques parlarà amb totes les AAVV a través de WhatsappOlivia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La regidoria de Relacions Cíviques, la darrera de les que s’han creat aquest mandat 2019-2023, constituïda al novembre i que té un pressupost de 170.000 euros, comença a caminar per «englobar les relacions de l’Ajuntament amb tot el teixit associatiu veïnal i de cases regionals de la ciutat», tal com explica al Diari Més la regidora que liderarà ara aquest àmbit, Montserrat Caelles. Entre les primeres actuacions a desenvolupar, n’hi ha algunes de «logístiques» i dirigides a «millorar la comunicació amb l’administració» i a que aquesta «es faci en ambdues direccions, enviant però també rebent informació, de manera immediata i a través de l’ús de les noves tecnologies». Per això, «pensem crear un canal de diàleg, a Whatsapp o bé a Telegram, que vinculi la regidoria amb les entitats veïnals», afegeix Caelles.

El projecte, que encara s’està acabant de definir, contemplaria d’inici una doble via: un grup o un canal de Whatsapp o de Telegram que posés en contacte la regidoria i els presidents de les associacions de veïns (AAVV) i les seves juntes; i un segon grup o canal on hi hagués també els socis que es volguessin afegir. En la configuració final de la iniciativa influirà el perfil de les persones a qui s’adreça i el seu grau de familiarització amb les aplicacions de missatgeria instantània, així com les prestacions que ofereix cada sistema.

Punt de referència

Caelles explica que «les mateixes associacions, entre les juntes o entre els seus membres, ja fan servir aquests grups per mantenir-se informats i pensem que és una manera molt vàlida, ràpida i que ens pots servir a tots». «Fins i tot, ens podria ajudar en casos d’emergència», apunta. La regidora destaca que Relacions Cíviques «ha d’anar acompanyada d’una funció molt pedagògica» i especialment «també cap a nosaltres mateixos, de conèixer a fons qui són els nostres veïns, quina ciutat volen al futur i quina informació ens poden transmetre per aconseguir-la». Al llarg d’aquests primers mesos, «ens trobem treballant en una ronda de reunions amb cada una de les associacions de veïns, després d’una primera trobada amb totes elles i amb la Federació d’Associacions de Veïns de Reus (FAVR), com vam fer amb les cases regionals» per tal d’«escoltar els seus reptes i els objectius que es marquen, així com detectar mancances i identificar les oportunitats de treball».

Avui «a la ciutat hi ha entre 35 i 40 associacions de veïns». Des del principi, «estem mirant de fer d’interlocutors i oferir solucions a les problemàtiques puntuals de neteja, seguretat, ocupacions o qualsevol cosa, i que els veïns no hagin de trucar al 010 i esperar que arribi el responsable de cada qüestió sinó que ens tinguin permanentment com a referència». «El fet que ara hi hagi una regidoria específica per cuidar aquests temes i per treballar amb aquests col·lectius obre portes i oportunitats», afegeix Caelles.

La regidoria va prendre forma quan l’alcalde Pellicer va delegar les competències en matèria de relacions cíviques i de relació amb les entitats associatives que mantenia atribuïdes després de formar govern. Caelles suma així aquesta responsabilitat a la de Promoció de Ciutat. La tasca de Relacions Cíviques es vehiculava anteriorment a través de Participació. La regidoria es fa càrrec del registre d’entitats.

Actualitzar les festes dels barris

Un altre dels projectes de la nova regidoria fa referència a les festes de barri. «No creiem que s’hagin de canviar però sí que les podem millorar, perquè han de ser cada cop més participatives i han de transmetre la realitat de cada zona de la ciutat», afegeix Caelles, que diu que «són festes que fa molts anys que s’estan fent i probablement la realitat de les persones d’ara no és la mateixa que fa uns anys». «Si volem que les associacions cada cop siguin més fortes, aquesta és una manera», concreta, i diu que «les manifestacions culturals s’han de continuar potenciant». Treballar sobre les comunitats, els blocs de pisos, està també a l’agenda de Relacions Cíviques, que buscarà «que les persones es puguin relacionar entre elles en el seu entorn més proper».

tracking