Diari Més

Teatre

Parlen les dones que han fet història

La reusenca Georgina Llauradó estrena aquest divendres al Bravium ‘La volta al món en 80 ties’

J. Codina, C.Martínez i G.Llauradó, director, directora musical i protagonista de l'obra.

Parlen les dones que han fet històriaCedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El 1872 l’escriptor francès Jules Verne va imaginar una volta al món en 80 dies i en va fer una novel·la d’aventures que es va publicar un any més tard. Aquest 2020, l’actriu reusenca Georgina Llauradó reprodueix aquest viatge imaginari pels cinc continents, però canviant els dies per ties, és a dir, dones intrèpides, innovadores, trencadores o genials que han fet història.

Aquesta és la gènesi de l’espectacle La volta al món en 80 ties, que s’estrenarà aquest divendres 31 de gener al Bravium Teatre de Reus. L’obra està coescrita entre la mateixa Georgina Llauradó i Joan Codina, que n’assumeix la direcció, i compta amb l’acompanyament al piano de Cristina Martínez, que també n’és la directora musical. El text és fruit d’una recerca que va començar fa més d’un any, quan Llauradó i Codina van decidir posar la mirada en les dones que, al llarg de la història i en diferents països d’arreu del món, han contribuït a fer avançar la humanitat o que són un exemple per la seva experiència vital. Els autors expliquen que, un cop van començar a indagar, de seguida es van adonar que fer la tria de les vuitanta protagonistes seria un procés complicat: «Cada cop que descobríem una dona nova, de rebot en trobàvem deu més, i la recerca s’anava ampliant com una taca d’oli. Vam arribar a tenir-ne quatre-centes, però al final vam haver de triar, tot i que ha estat una mica dolorós fer aquesta selecció», explica la Georgina. Finalment, les protagonistes responen a una classificació geogràfica, de disciplines i també a la voluntat de parlar tant de dones que són molt conegudes, com Marie Curie, Virginia Woolf o Simone de Beauvoir, com d’aquelles que la història ha silenciat. «Parlem per exemple d’Egèria, una dona viatgera de la Hispania Romana del segle IV dC, que va ser la primera persona de la península en escriure un llibre de viatges. O Fanny Mendelssohn, a qui el seu germà, el famós compositor, li va robar part de la seva obra amb la complicitat del pare», detalla Joan Codina.

Totes aquestes presències apareixeran en escena de la mà de Llauradó, però en un espectacle que els seus creadors han construït per no ser un mer «inventari de dones». És per això que La volta al món en 80 ties es presenta com un espectacle «multidisciplinar, en què es barreja el teatre documental i divulgatiu amb el teatre més performatiu, combinant parts més emocionants i emotives amb altres més divertides». A més, detalla la protagonista, les dones es presenten des d’una perspectiva que les acosta al segle XXI a través de monòlegs en primera persona.

La proposta, que és una estrena absoluta, va guanyar el IV Premi Born de Residència Creativa d’Arts Escèniques que atorga el Cercle Artístic de Ciutadella (Menorca), i després de la representació a Reus d’aquest divendres, es portarà a la Sala Atrium de Barcelona, on farà estada del 4 al 29 de març.

tracking