Diari Més

Medi Ambient

Una plataforma difondrà els animals que es recullen a la via pública a Reus

El 72% de gossos i gats van trobar llar al 2019 i el nou contracte municipal vol «potenciar l’adopció»

Una imatge d'arxiu d'un gos a la plaça del Mercadal.

L'Ajuntament de Reus ja pot multar els qui no remullin les miccions del seu gosOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El servei municipal va recollir, al llarg de l’any 2019, un total de 361 animals de la via pública. La majoria, fins a 248, van ser gossos, però també hi va haver uns 23 gats i altres espècies entre les quals s’inclouen «ocells, ponis, serps, conills, tortugues, oques, cabres o galls», tal com detallava ahir el regidor de Medi Ambient, Dani Rubio. El 72% dels gossos i gats recollits van acabar sent recuperats pels seus mateixos propietaris o bé lliurats en adopció. Actualment, a les instal·lacions de l’empresa adjudicatària hi ha 75 gossos i 3 gats provinents de Reus. Els animals que igualment es recullen però que no són domèstics «es deriven a nuclis zoològics».

L’Ajuntament iniciarà en breu la licitació pública per un nou contracte de la recollida, l’acollida i el manteniment d’animals, pel qual es preveuen dos anys de durada i dos més de pròrroga i el pressupost inicial serà de 103.420 euros. Segons concretava Rubio, aprofitant aquest procés «es vol potenciar l’adopció» i, en aquest sentit, el plec contemplarà «un control exhaustiu del registre d’entrades i una plataforma digital amb fotos i descripcions dels animals». Aquesta última qüestió, «es valorarà com s’acaba fent, si a través d’una plataforma pròpia o de la web que ja pugui tenir l’empresa». També s’està treballant per tal que «quan hi hagi, per exemple, una trucada per recollir tota una cadellada, es cobri únicament per la sortida i no per cada animal que es recull».

Tornar amb els amos

Pel que fa als animals recollits al 2019, en el cas concret dels cans, exactament 128 van tornar a casa amb els seus amos, altres 56 van anar a parar a famílies que se’n van fer càrrec i 31 encara estan a la gossera. Fins a 19 més van morir de mort natural i a 12 més se’ls va aplicar l’eutanàsia, segons les dades facilitades per l’Ajuntament. En relació als gats, 3 van ser recuperats pel propietari, altres 8 van ser adoptats i 3 es troben a dia d’avui a la gossera. Uns 8 van morir de mort natural i un, per eutanàsia. Rubio recordava ahir que «els casos de morts naturals i eutanàsies fan referència a animals recollits greument ferits per atropellament o accident, o malalts en fase molt avançada, el que els pot provocar la mort posteriorment a la seva recollida» mentre que en determinades situacions «s’ha de realitzar l’eutanàsia atès el seu mal estat sanitari».

tracking