Diari Més

Patrimoni

L'Ajuntament de Reus buscarà un ús per al Mas Totosaus, ara abandonat

El PSC lamenta l’estat de l’edifici i el govern condiciona una rehabilitació a dotar-lo d’activitat

L'estat que presenta actualment la construcció.

Reus, Mas TotosausGerard Martí

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern de Reus es compromet a «buscar un nou ús» a l’edifici del Mas Totosaus «que justifiqui executar-hi la rehabilitació del nivell que necessita». Així ho assegurava la regidora d’Urbanisme, Marina Berasategui, en el ple d’aquest divendres 24 de gener i arran d’un prec del grup del PSC que demanava posar fi a «l’estat d’abandonament» en què es troba immersa aquesta construcció «catalogada per la seva vàlua històrica i arquitectònica», tant per ella mateixa com pel que fa al seu entorn vegetal.

Al Mas Totosaus, que s’ubica al carrer Frida Kahlo i just davant del CAP Sant Pere, s’acumulen des d’anys enrere pintades i restes d’obra i brutícia. I, tal com expressava al ple el regidor socialista Hèctor Fort, tot plegat «dona

lloc a constants queixes veïnals en relació a la neteja i el manteniment de l’entorn, molt degradat de manera injustificada, i per la inseguretat que generen els actes vandàlics que s’hi produeixen regularment».

Manteniment de l’entorn

En aquest mateix sentit, Berasategui recordava que «a nivell de zona verda, es fa un manteniment setmanal així com tractament fitosanitari i esporga un cop l’any», i deia que «la neteja de paviments i zones enjardinades també es fa un cop a la setmana, en dimecres». Berasategui admetia que «sí que es podria millorar la situació d’aquest bé patrimonial de la ciutat» però detallava que «ara, ens podem estar trobant amb dificultats de manteniment». Per això, valorava, «la millor mesura per a la conservació d’un edifici, a més de la protecció patrimonial, és donar-li un ús», i detallava que «al que ens podríem comprometre aquest govern és a trobar-li aquest ús per, després, poder revisar el projecte executiu de rehabilitació de l’edifici que ja s’havia fet en anteriors mandats. Però que serveixi per a algun ús». Per tant, «recollim el prec en el sentit de trobar un ús a aquest edifici», concloïa la regidora d’Urbanisme.

El PSC denuncia la situació del Mas Totosaus almenys des de l’any 2014 i l’ha estat posant sota el focus cíclicament des de llavors. La construcció, que és històrica i singular, forma part de diferents rutes patrimonials del municipi.

tracking