Diari Més

Ensenyament

Educació redueix les ràtios de P3 i aplicarà l'adscripció única a l'institut a Reus

La Junta de Directors de les Escoles Públiques, a l’espera del mapa que relacioni cada centre de primària amb un de secundària

Imatge de l'Escola Joan Rebull.

L'Escola Joan Rebull de Reus tampoc recuperarà la línia de P3Olívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les places de ràtio dels grups de P3 a tots els centres de primària públics i concertats de Reus baixen i es fixaran, de cara al curs 2020/2021, en 23 per classe: 21 d’ordinàries i 2 per a necessitats educatives especials. Abans, la xifra era de 25 per aula. El nombre de línies d’aquest nivell, però, no augmentarà en l’oferta inicial. El canvi és fruit d’un acord entre el Departament d’Educació i l’Ajuntament de Reus, «subscrit per unanimitat de totes les escoles que ofereixen estudis de 3 a 12 anys després que es realitzés una reunió amb les parts». El director dels Serveis Territorials d’Educació, Jean-Marc Segarra, detallava ahir que «és una mesura esperadíssima i que ha de servir per lluitar contra la segregació escolar» i recordava que «la ciutat ha signat un Pacte contra la Segregació i veínem d’un estudi que justament avaluava la situació i feia una sèrie de recomanacions i propostes».

A l’espera que es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la resolució a través de la qual s’aprovaran les normes de preinscripció i matrícula, aquesta és una de les primeres mesures destacables que s’adopten a la ciutat dins el marc del Pacte Contra la Segregació Escolar a Catalunya, «compromís per a l’èxit educatiu, signat al Parlament el 18 de març de 2019, i en el qual Reus va ser una de les ciutats signants». Quan es publiqui la resolució sortiran també les dates de preinscripció, que molt probablement se situarà del 23 de març a l’1 d’abril.

La mesura que s’ha acordat, juntament amb la d’evitar la sobreoferta, és una de les que s’ha contemplat en les conclusions de l’estudi que va encarregar la regidoria d’Educació L’escolaritat a Reus: avaluació de la política municipal per a l’equitat, i que es va presentar a la comunitat educativa el maig de 2018. La reducció de les places de ràtio a P3 s’emmarcava en l’apartat de propostes per reduir la fragilitat del sistema davant de la davallada demogràfica.

La matrícula viva

Segarra precisava ahir que «això no vol dir que ens quedem en 23 alumnes però sí que sortim prou esponjats per poder repartir, a partir d’aquí, la matrícula viva». El regidor d’Educació, Daniel Recasens, afegia que «venim d’uns números de matrícula viva espectaculars, som la tercera ciutat de Catalunya en volum en aquest aspecte», i precisava que «el moment de partida ens permetrà igualar de manera més equitativa els centres».

El director dels Serveis Territorials d’Educació va confirmar ahir que, amb tot, les escoles Isabel Besora i Joan Rebull, que van perdre recentment una línia de P3 per centre, «no les recuperaran» com a mínim ara.

Abans de la preinscripció

Aquest no és l’únic canvi que viurà la ciutat en matèria educativa. De cara al curs 2021/2022, s’aplicarà definitivament el sistema d’adscripció única per a secundària: cada centre educatiu de primària tindrà un únic institut assignat. La modificació afectarà en primer terme, doncs, les famílies que ara tenen infants cursant cinquè.

En aquest sentit, Segarra valorava que «això generarà un reequilibri de la situació, també pel que fa als centres de complexitat i no» i deia que «els projectes estan més equilibrats si associen un centre de primària i un de secundària. Una altra cosa dota d’incertesa la situació». El mapa d’adscripcions entre escoles i instituts «encara no s’ha dibuixat. El que anuncien és que aquesta és la decisió, anunciem quan es durà a terme i, abans del període de matrícula, farem que les famílies coneguin quina és la situació exacta».

L’adscripció única es va intentar implantar fa pocs anys i el govern va tirar-la enrere davant del rebuig de part dels pares. Sobre si la decisió té ara el consens de tots, Segarra deia que «per damunt de tot, hi ha l’equilibri. I s’han tingut en compte moltes esmenes i peticions de la comunitat». Consultat sobre això, Xavier Torrell, representant de la Junta de Directors de les Escoles Públiques de Reus, explica que «ens vam reunir dimarts, vam escoltar, és una mesura per treballar per l’equitat i, a partir d’aquí, estem esperant el mapa».

tracking