Diari Més

Art

Una desena de dibuixos i gravats de Fortuny viatjaran a València

El Museu de Reus cedirà peces a l’IVAM, a partir del febrer, per una mostra sobre l’orientalisme

'Àrab vetllant el cos del seu amic' és un dels gravats que es podran veure procedents de Reus.

Una desena de dibuixos i gravats de Fortuny viatjaran a ValènciaMuseu de Reus/Cedida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Dibuixos i gravats de Marià Fortuny (Reus, 1838-1874) cedits pel Museu de Reus es podran veure a l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) entre el 6 de març i el 21 de juny d’aquest 2020, en el marc de l’exposició Orientalismos (1800-1956). El director dels Museus de Reus, Marc Ferran, explica que les obres, que viatjaran probablement al febrer, «formen part de la nostra col·lecció i són d’un bon nivell». Algunes «les va fer Fortuny directament a l’Àfrica, en forma de dibuixos per documentar-se i pintar després aquí sobre l’orientalisme, com una mena d’apunts presos al natural».

Entre les set peces que detalla l’IVAM es troben Guerrer magribí, Estudi de personatges àrabs, Cabilenc mort o Àrab vetllant el cos del seu amic. Aquesta última –present a la mostra Marià Fortuny, gravador, al 2017–, com també pràcticament totes les set, «s’han pogut veure en algun moment exposades a casa nostra», afegeix Ferran, que diu que «en ser de paper, com que la llum i altres condicions els afecta, no poden romandre en una mostra permanent i les hem d’anar variant».

El subdirector d’exposicions de l’IVAM, Sergio Rubira, expressa, en relació a Orientalismos i a la presència de peces de Fortuny, que «a les obres del Museu de Reus podem veure, per exemple, com converteix, als seus esborranys, els genets marroquins en tipus etnogràfics. O, als gravats, com els seus personatges apareixen sense capacitat d’acció, ja sigui perquè estan morts o perquè estan inactius, asseguts, amb el cap cot, no se sap ben bé si esperant rebre una almoina». Rubira recorda que «Fortuny va viatjar al Marroc en diverses ocasions i els temes orientalistes es van convertir en característics de la seva producció», i valora que «tot i el coneixement directe del Marroc, les escenes que va pintar responien als estereotips que s’havien establert al llarg del temps en la representació del món islàmic». La mostra «inclou dues fotografies on el mateix Fortuny es retrata disfressat d’àrab» i que «són potser un bon resum del que van ser, i avui encara són sovint, aquestes representacions del món islàmic: pur teatre».

Al costat dels teixits del seu fill

A l’exposició de l’IVAM, i a banda dels dibuixos de Marià Fortuny, també es podran observar peces tèxtils del seu fill, Marià Fortuny Madrazo (Granada, 1871-1949), dissenyador de moda. En el seu cas, però, les peces provenen de Madrid, del Museo del Traje, i es corresponen amb teixits, algun abric i alguna túnica.

L’orientalisme, «fixat al segle XIX, es basava en idees rebudes i estereotips formats al llarg dels segles», els quals «es mantenen i defineixen les imatges que consumim actualment a Occident sobre Orient». L’exposició busca «analitzar alguns d’aquests estereotips a través de les seves imatges des de finals del segle XVIII al 1960, passant pels viatges d’artistes al nord d’Àfrica o l’Orient Pròxim». Conté obres de Francisco de Goya, Francisco Iturrino, Paul Klee, August Macke, Henri Matisse, Lee Miller, Pablo Picasso, Man Ray, Emilio Sala i Joaquín Sorolla arribades de París, Londres o Essen.

tracking