Diari Més

Serveis

La 'intrusió' de vehicles a les parades fa «perdre el temps» als taxistes reusencs

L’Ajuntament va instal·lar al 2015 un sistema intel·ligent de sensors a certs llocs d’aturada i no l’ha arribat a posar en marxa mai

Una furgoneta aparcada a la parada de taxis del carrer Sant Joan, ahir al migdia.

parada taxi, carrer Sant Joan, Reus, sistema, llumsOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els vehicles particulars i les furgonetes de repartiment que «a totes hores, cada dia» aparquen a les parades generen una important i pesada «pèrdua de temps» als taxistes, que «hem de fer el tomb i avisar la grua perquè els retiri». Perjudiquen directament, també, els usuaris, que «no poden trobar-los al lloc si aquest està ocupat per altres cotxes», explica el president de l’Agrupació de Taxis de Reus, David Martínez.

A principis del 2015, l’Ajuntament va instal·lar almenys al carrer Sant Joan, la plaça de la Llibertat i l’entorn de l’estació de bus un sistema intel·ligent de control d’ocupació de les parades que, a través de sensors i mitjançant un mecanisme de Teletac que portarien els taxistes, estava ideat per «identificar la quantitat de taxis que hi ha estacionats i detectar les ocupacions no autoritzades». La intervenció, emmarcada en el projecte Reus Smart City, preveia oferir també aquesta informació a aplicacions i webs. Després de realitzar diferents tests que van resultar fallits, i tot i haver-los instal·lat, tal com confirmen fonts municipals, els dispositius mai no es van arribar a posar en funcionament.

Martínez recorda que «quan l’Ajuntament ens va oferir col·locar els sensors, ens va semblar molt bona idea, una cosa innovadora i que ens podia permetre posar fi a un problema que tenim sempre». Amb tot, en les primeres proves, «la connexió per bluetooth amb els taxis no acabava de funcionar i, des de llavors, la cosa va quedar aturada». El mecanisme preveia que «quan no hi hagués cap taxi, les llums de tots els sensors que delimiten les parades al terra s’encenguessin en color vermell perquè la resta de vehicles veiessin que no hi podien passar tot i que la parada estigués buida» i que «en entrar un taxi, la llum vermella canviés a verda». Però si qui feia cap a la parada fos un vehicle particular, «llavors la llum no canviaria de color, sinó que automàticament enviaria un avís a la grua perquè el retirés». En la primera parada, la de la Llibertat, es van invertir 11.200 euros.

El sistema, afegeix el president de l’Agrupació de Taxis de Reus, «no és una cosa on ens vagi la vida però ens aniria molt bé que s’hagués engegat», perquè «el que fem ara que no el tenim és el que hem hagut de fer sempre, el mètode tradicional: fer la volta i avisar, mentrestant, a la Guàrdia Urbana perquè enviïn algú». Aquesta qüestió, «l’hem recordat en algunes ocasions i sempre ens han dit que hi estaven treballant, però no n’hem tornat a saber res més».

El col·lectiu assumiria una part

«Ens serviria molt disposar de les nostres parades lliures perquè, molt sovint, hi arribem i no podem aturar-nos, especialment al carrer Sant Joan, i llavors hem de marxar», afegeix Martínez, que valora que «tots ens veuríem força beneficiats si tinguéssim el sistema». Ara, «el que perdem és temps d’estar a la parada, que el client pugui venir i veure’ns a nosaltres. En lloc de veure un taxi, el que veu és qualsevol altra cosa». El col·lectiu està disposat a assumir, tal com es va preveure en un primer moment, «el cost de tota la part de la instal·lació dels vehicles» i detalla que «no és un problema econòmic, evidentment, almenys per part nostra i, si el consistori ho tirés endavant, ens hi afegiríem».

tracking