Diari Més

Infraestructures

L'Aeroport de Reus completa el quart any seguit sense transportar mercaderies

Les instal·lacions no mouen càrrega des del 2015 i Aena sosté que «no hi ha demanda» per invertir en potenciar aquest vessant

Una imatge d'arxiu de les pistes de l'Aeroport de Reus.

Aeroport de Reus, pistaOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Aeroport de Reus tancarà el 2019, a l’espera del balanç definitiu que ha de fer-se públic en els pròxims dies, sense haver traslladat un sol quilo de mercaderies. La situació es dona des de fa quatre anys: el 2015 va ser l’últim on les instal·lacions van moure càrrega, un total de 10 quilos, i des de llavors fins ara l’estadística s’ha mantingut sempre a zero. La xifra col·loca Reus, en aquest darrer exercici, dins un grup d’aeròdroms on es troben Múrcia, Sabadell, Salamanca o Lleó. No fa tant de temps, per exemple l’any 2012, l’Aeroport havia mogut 15.185 quilos, que havien estat 34.818 al 2011 i arribaven als 246.045 al desenllaç de l’any 2010.

La davallada coincideix en el temps amb la reducció de l’horari operatiu que Aena va aplicar aquí –i a altres aeroports de l’Estat–, anunciada a finals del 2012, i amb l’esclat de la crisi econòmica. Justament al següent període, l’any 2013, la quantitat de càrrega transportada va caure a 60 quilos i els volums anteriors a aquest punt d’inflexió mai no s’han recuperat.

Tot i que Aena no ofereix valoracions sobre aquest aspecte, aquest passat febrer, al Congrés i a preguntes del grup d’Unidas Podemos - En Comú Podem - En Marea, el govern de l’Estat concretava que «la decisió d’operar mercaderies a l’Aeroport de Reus –igual que en la resta de la xarxa– és exclusiva de les companyies aèries, en funció dels seus interessos estratègics i polítiques comercials, així com de les condicions del mercat». Precisava, també, que «és necessari que existeixi demanda o algun projecte empresarial que permeti potenciar el trànsit de mercaderies en aquesta infraestructura. I a data actual no s’ha rebut cap petició ni cap projecte concret per desenvolupar la càrrega». Per això, «no resulta necessària de moment la realització d’inversions respecte a instal·lacions de càrrega», concloïa la resposta. Al juliol, en roda de premsa, UGT denunciava a través de la figura del seu secretari a Tarragona, Joan Llort, que «les mercaderies es mouen a la nit i, amb l’horari que té l’Aeroport de Reus, no poden volar» i recordava que la infraestructura «està envoltada d’empreses i polígons que necessiten aquest servei». El sindicat reclamava, en la mateixa línia, la creació d’«un hangar i un control de contenidors» que possibilitarien la tornada a números d’anys enrere pel que fa al transport de càrrega.

Els 32.460 quilos al Pla Director

L’actual Pla Director de l’Aeroport, que va quedar aprovat l’any 2006 i hauria de veure’s superat en breu per un de nou i que està elaborant-se, preveia per a aquest 2020 que just ara comença una estimació de 32.460 quilos de càrrega a Reus i traçava, en aquest sentit, una corba en progressió ascendent des del 2010. Tot i que les quantitats assolides al 2010 van superar de llarg els 22.578 quilos que el Pla Director dibuixava –unes 11 vegades més–, al 2015 se’n van moure només 10 que estan lluny dels 27.072 de projectats.

tracking