Diari Més

Judicial

El TSJC diu que «no hi ha cap justificació» per frenar Primera Instància 8

La Sala de Govern insta el Departament de Justícia a «obrir els nous jutjats de la programació del 2019» i demana al CGJP que «elimini obstacles»

Una imatge d'arxiu de l'edifici dels Jutjats de Reus.

Jutjats de ReusOlívia Molet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Sala de Govern del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha acordat demanar al Departament de Justícia de la Generalitat «l’entrada en funcionament dels jutjats de nova creació corresponents a la programació del 2019», entre els quals es troba el jutjat de Primera Instància número 8 de Reus que havia d’obrir el 31 de desembre del 2019 i no ho va fer. El TSJC també demana al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) «que adopti les mesures al seu abast per eliminar els obstacles que impedeixen la posada en marxa» dels mateixos òrgans.

L’acord, amb un «sí» unànime, es va prendre en sessió del passat 12 de novembre, quan encara no havia vençut la data fixada per l’activació del que hauria de ser el vuitè jutjat de Primera Instància a Reus. Aquest i mitja dotzena més d’òrgans aprovats pel Ministeri de Justícia a Catalunya han quedat congelats després que el Departament de Justícia consumés l’avís que venia fent des del juliol i on advertia de la «necessitat» que el Ministeri «assumeixi la despesa» dels jutjats aprovats al territori en la programació del 2017 i en la del 2019 per tal d’implantar-los.

Acord «incomplit»

Fonts de la Generalitat consultades fa poques setmanes confirmaven que Primera Instància número 8 de Reus «no el podrem posar en marxa» dins dels terminis inicialment plantejats i avançaven que tampoc «no hi ha un nou calendari per a fer-ho». La Generalitat gestiona els recursos humans, tecnològics, logístics i materials de l’Administració de justícia.

En el text de la proposició que finalment va prosperar, el TSJC recorda que «calia esperar que els jutjats es posessin en marxa al llarg del 2019 en la mesura que existia un acord al respecte entre el Ministeri i el Departament» però «ja d’entrada i sense cap justificació, va incomplir-se l’acord entre administracions» quan la data d’obertura de dos dels òrgans inclosos a la programació, Primera Instància i Instrucció número 8 d’Arenys de Mar i 6 de Vic, va ajornar-se fins al 2020 i el 2021. En aquell moment, la Sala de Govern ja va instar «el Departament de Justícia de la Generalitat, el Ministeri de Justícia i el CGPJ a que eliminin tots els obstacles que impedeixin la ràpida i plena dotació de tots els òrgans judicials creats en l’àmbit del TJSC». L’activació de la resta dels jutjats, entre els quals Primera Instància 8 de Reus, va quedar fixada per al 31 de desembre del 2019 i el CGPJ va oferir les places de magistrat a concurs. «Davant la insòlita actuació del Departament», afegeix la Sala en el cos del seu acord, el mateix CGPJ s’ha vist més tard «obligat» a retirar de concurs les places dels jutjats que no s’obririen.

La Sala mostra en l’acord una «profunda decepció per l’actuació del Departament, que denota una falta de previsió impròpia de qui està obligat a prestar un adequat servei en ordre a afavorir l’efectivitat de la protecció judicial dels drets dels ciutadans». I, tot i que «no ens correspon dirimir el compliment dels acords de finançament que puguin existir entre el Ministeri de Justícia i el Departament per la posada en funcionament dels jutjats», valora que «no s’arriba a entendre com pot el Departament prestar la conformitat» a l’aprovació dels nous jutjats «sense assegurar-se que tenia el finançament necessari», especialment «si encara no havia rebut del Ministeri la transferència econòmica corresponent a la inversió realitzada per la implementació dels 14 òrgans judicials de la programació del 2017».

«Desinterès» cap als ciutadans

El TSJC, a través de la seva Sala de Govern, «reitera» que «els retards en la posada en marxa de jutjats a Catalunya no troben cap justificació i evidencien l’absolut desinterès de l’Administració cap als ciutadans que hi acudeixen en demanda de serveis judicials, perjudicant d’aquesta manera el seu dret a la tutela judicial efectiva». Recentment, tant el magistrat degà dels Jutjats de Reus, Diego Álvarez de Juan, com la degana del Col·legi de l’Advocacia de Reus, Encarna Orduna, han reclamat l’obertura de Primera Instància 8 de Reus, el qual consideren «essencial». L’espai per ubicar-lo a l’edifici dels Jutjats ja s’havia habilitat i el calendari de guàrdies estava preparat.

tracking